Glas Javnosti

Zbog duga od 6.000 oduzet stan od 50.000 evra: Otac i sin prete samoubistvom

Hronika
Autor: Glas javnosti

Bojanova majka tužila je novog vlasnika stana za svoju polovinu, jer i ona, po zakonu, ima pravo na polovinu stana. Sud je uvažio njen zahtev i suđenje će da počne 27. septembra

U petak je u Jagodini tokom celog dana trajala drama porodice Jevremović kada su otac i sin, Milovan i Bojan pretili samoubistvom zbog rešenja o iseljenju iz stana. Bojan Jevremović, koji je 2020. sahranio sina jedinca Miloša, kaže da je bio spreman na radikalan potez jer mu ništa drugo nije preostalo.

- Ukratko mi je rečeno da o iseljavanju iz stana od strane izvršitelja koje počinje u 10 časova i da mi treba da budemo tamo i da iznesemo stvari. Nakon toga se vraćam u stan i za ocem sam se zaključao i nisam dozvolio ulazak bilo koje osobe u stan. Zapretili smo da mi nećemo da izađemo iz stana ni po koju cenu i pod mogućnošću samoubistva samospaljivanjem i skakanjem sa terase - rekao je Jevremović.

Oko 12 sati pokušano je da se sprovede oduzimanje stana, ali Jevremovići su ostali unutra.

- Skinuta je zadnja rata od nekih 46.000. Otplaćeno je negode oko 800.000. Ukupan dug na današnji dan po osnovu presuda je oko 6.000 evra. On može, na osnovu ovog tempa plaćanja, da se izmiri u narednih godinu dana na osnovu uzimanja penzije mog oca. Njemu se od juna 2020. godine uzima od penzije i bilo je u planu da se to dugovanje izmiri u narednih godinu dana. Ove godine u maju slučajno sam sreo pomoćnika izvršitelja koji nam je rekao da stan više nije naš, nego je prenet poveriocu - dodaje.

Odmah su, kako kaže, otišli kod advokata i videli da je to istina. Bojanova majka tužila je novog vlasnika stana za svoju polovinu, jer i ona, po zakonu, ima pravo na polovinu stana. Sud je uvažio njen zahtev i suđenje će da počne 27. septembra.

- Mi zaista ne znamo koji je razlog za to da nas izvršitelj ne obavesti o prenosu stana. Da nas je obavestio, mi bismo se snašli, negde bismo skupili novac i vratili. Međutim, njemu se od juna 2020. skida penzija, i skida se i danas, iako su mu uzeli ovaj stan, što je protivzakonito. 24. avgusta mi je stigao dopis iz policije da se moj otac sutra ujutru javi u stanicu policije zbog kršenja nekog krivičnog zakonika. Otišao sam umesto njega u policiju i rekli su mi da se radi o iseljavanju iz stana. Nisam dozvolio ulazak bilo koje osobe u stan, zvao sam advokate i sve koji su mogli da nam pomognu da ostanemo u stanu. Zapretio sam samoubistvom. To je velika nepravda, da stan koji danas košta više od 50.000 evra bude oduzet zbog duga od 6.000 evra. Od 9.30 popodne, do devet sati uveče zgrada je bila opkoljena policijom kao da je vanredno stanje. Došla je i televizijska ekipa i novinari. Bilo je dosta policije kao da smo mi neki teroristi. Mi imamo nameru da pišemo krivičnu prijavu protiv izvršitelja radi poništenja prenosa vlasništva - kaže Bojan.

Milovanu i Bojanu je pre dve godine od leukemije preminuo unuk i sin Miloš.

- On je preminuo 22. 12. 2020. Cele te godine se borio protiv leukemijom. Bili smo zaokupljeni njegovom bolešću i bili smo van Jagodine. Ono što tražimo je da se zaustavi iseljenje od strane suda do daljeg dok se ne završi svaki sudski proces, da Ministarstvo pravde poništi odluku o prenosu vlasništva na tužioca koji je vlasnik stana, da se preispita odluka agencije za restituciju o dodeli vlasništva nad poslovnim prostorom koji je suština ovog neslaganja i ovih neprijatnosti koje doživljavamo. Tražimo da se poslovni prostor vrati pravim vlasnicima nakon čega će biri prekinuta naša agonija - dodaje.

Kako kaže, zvao je novog vlasnika, molio je, rekao sam da će da isplate sav dug samo da nam im ne uzima stan jer taj stan vuče nostalgiju jer je tu živeo i njegov preminuli sin.

- Tu smo dugi niz godina i to su jako teški momenti. On mi je rekao da on ništa ne može i da je to zakonski. Posavetovao me je da ostavim ključ kod izvršitelja da se troškovi ne bi uvećavali - dodaje.

Iseljenje porodice je privremeno prekinuto a meštani pomažu porodici u rešavanju duga.
Stan Jevremovića ima više od 60 kvadrata i nalazi se u neposrednoj blizini turističkog dela Jagodine zbog čega se njegova tržišna vrednost procenjuje na više od 50.000 evra.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR