Glas Javnosti

APELACIONI SUD POTVRDIO! Titov unuk Edvard Broz mora u ZATVOR zbog TRAGEDIJE u Zemunu

Hronika
Autor: Glas javnosti

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na osam meseci zatvora Edvarda Broza (70), jednog od unuka nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, zbog izazivanja saobraćajne nesreće 1992. godine u Zemunu.

U toj nesreći poginuo je G.P, koji je bio sa Brozom u kolima, dok su Ž.P. i E.B. zabodili teške telesne povrede. 


Presudom, koja je danas objavljena, odbijene su kao neosnovane sve žalbe i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu od 26. novembra 2020. godine.  Broz je osuđen zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.  Njemu je takođe izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije od šest meseci, a oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu.

Prema presudi Edvard Broz je 20. avgusta 1992. godine vozio pod dejstvom alkohola od 2,05 promila u krvi ne pridržavajući se saobraćajnih propisa.

Krećući se Ugrinovačkom ulicom, neprilagođenom brzinom od 110 kilometara na čas, počeo je da pretiče vozilo kojim je upravljala T. K. i autobus GSP, a da se prethodno nije uverio da time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera i da je preticanje bezbedno. Prešavši u traku namenjenu za vozila iz suprotnog smera, prednjim levim delom svog vozila udario je u vozilo iz suprotnog smera u predelu levog prednjeg točka, kojim je upravljao B. S, nakon čega se odbio udesno i nastavio kretanje, a zatim udario u električni stub. - Usled toga je suvozač u njegovom vozilu, sada pokojni G. P, zadobio teške telesne povrede od kojih je usled iskrvavljenja odmah nastupila smrt, a oštećeni Ž. P. i E. B. teške telesne povrede - navodi se u presudi. Unuku doživotnog predsednika SFRJ prvostepena presuda izrečena je u odsustvu jer je u bekstvu od 2008. godine i navodno živi u Zagrebu.

Odmah posle udesa je pobegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen 21. januara 2008. na granicnom prelazu Batrovci kad je pokušao da uđe u Srbiju. Posle tri dana pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji. Krajem marta 2008. godine se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu, izazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao. Tačnije, nije se pojavio na narednim ročištima, a sud je u oktobru za njim raspisao međunarodnu poternicu. Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je početkom prošle godine počelo suđenje u njegovom odsustvu koje je okončano pomenutom presudom, piše Kurir.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR