Glas Javnosti

Legija se oglasio iz zatvora: Razlozi zašto odbija hranu i vodu

Hronika
Autor: Glas javnosti

Evo zašto tačno ODBIJA HRANU I VODU! Pravo na bračnu posetu je samo jedan od zahteva

Milorad Ulemek Legija (55), koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, oglasio se iz zatvora i objasnio zbog čega je stupio u štrajk glađu.


- Obraćam se isključivo radi izbegavanja raznih špekulacija koje mogu da se pojave u određenim medijima, a povodom mirnog protesta koji se odvija u Posebnom odelenju КPZ Zabela u Požarevcu - navodi Legija u saopštenju i dodaje:

Na ovaj vid protesta sam primoran iz razloga što godinama trpim diskriminaciju od strane pravosudnog sistema koji, ili ne želi ili ne ume da standardizuje norme koje bi važile i za sve nas koji svoje kazne izdržavamo u Posebnom odelenju.

- Ovo je jedino odelenje u kome mi, osuđenici na izdržavanju zatvorskih kazni nemamo mogućnost napredovanja. To se dešava isključivo zbog toga što određeni nadležni organi u državnom sistemu ne rade svoj posao - ističe on i napomnje:
Ni posle pisanog izveštaja koji je sačinjen i upućen Vladi Srbije od strane Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnoga ili ponižavajućeg postupanja (CPT) osim nekih kozmetičkih promena koje se tiču uslova, ništa konkretno nije urađeno

U saopštenju se dodaje i da je predmetni izveštaj usvojen 21. jula 2021. godine, ali da do današnjeg dana ništa nije urađeno.


Kako je navedeno izveštaj ukazuje na sledeće nedostatke:

- Tačno izveštavanje nadležnih službi na osnovu kojih Predsednik suda donosi rešenja o produžetku boravka lica u Posebnom odelenju.

- Blagovremeno reagovanje Predsedkika suda na netačne izveštaje koje šalju nadležne službe, što do sada nije bio slučaj.

- Određivanje maksimalnog vremena izdržavanja kazne u Posebnom odelenju u odnosu na celokupnu kaznu, kao što je praksa svih zemalja EU. Mogućnost napredovanja u tretmanu. Pravo na bračnu posetu. Pravo na vanredni paket. Pravo na školovanje.

- Ovo su jedini i isključivi razlozi zbog kojih su osuđenici Posebnog odelenja stupili u miran protest glađu i žeđu - istakao je Legija i dodao:

Želim takođe da napomenem da ovaj miran protest nema bilo kakvu političku konotaciju već je pokrenut isključivo radi ostvarivanja osnovnih prava koja pripadaju kako meni, tako i ostalim osuđenicima koji izdržavaju kaznu u Posebnom odelenju.


Glas javnosti/P03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR