Glas Javnosti

Članovi ZEMUNSKOG KLANA svedoče o ubistvu Ćuruvije!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Milorad Ulemek Legija (54), bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) stigao je jutros iz zatvora „Zabela“ u Požarevcu u Specijalni sud u Beogradu da svedoči na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. 

Osim Legije, ponovo će svedočiti i nekadašnji članovi zemunskog klana Aleksandar Simović (47) , koga Sretko Kalinić u svojoj knjizi „Zemunski klan - ko je ko“ naziva Aca Spadalo i Debil i njegov brat Miloš (44), koga dojučerašnji prijatelj zove Derpe Glavati Simović.    

Osam godina od početka suđenja i 24 godine posle ubistva, Apelacioni sud u Beogradu je, postupajući po žalbama tužioca i advokata, zakazao suđenje od 6. do 10. marta, koje se iz bezbednosnih razloga održava u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.


Izvor: Glas javnosti / Veran Matić

Ustanička ulica je od ranog jutra pod opsadom specijalaca. Legija je doveden u koloni vozila, a policija je njegov transport od Požarevca do Beograda nadgledala čak iz helikoptera. 
Legija danas ne dolazi, već on će doći do petka.

Legija izdržava kaznu od 40 godina zbog ubistva premijera Zorana Đinđića u takozvanom srpskom „Alkatrazu“, koji se nalazi u specijalno čuvanom delu požarevačke „Zabele" zbog čega su uoči njegovog svedočenja na snazi neviđene policijske mere bezbednosti. Miloš Simović u „Alkatrazu“ služi kaznu za ubistvo premijera, dok je njegov brat Aleksandar u takozvanom krugu, gde uživa posebne privilegije i prema tvrdnjama zatvorenika ima svoj apartman sa ugaonom garniturom, kuhinjom i frižiderom, dok je podrum koji se nalazi ispod tog dnevnog boravka preuredio u svoju teretanu!  

Pretres predstavlja uvod u završnicu suđenja četvorici bivših pripadnika Državne bezbednosti (DB) – Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku (u bekstvu) za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje se dogodilo na Uskrs 11. aprila 1999. godine. 

Istraga o ubistvu trajala je punih 16 godina, a suđenje optuženima počelo je u junu 2015. godine. Specijalni sud za organizovani kriminal do sada je doneo dve prvostepene presude, kojima su optuženi proglašeni krivima i osuđeni na kazne od po 20 i 30 godina zatvora. Međutim, u presudama se navodi da je neposredni izvršilac ubistva nepoznata osoba! 



Izvor: GLas javnosti / Ratko Romić

Legija je u februaru 2006. godine dovođen iz pritvora Centralnog zatvora u Beogradu u dvorište zgrade Vlade Srbije, u Nemanjinoj ulici, po nalogu tadašnjeg predsednika sudskog veća Marka Kljajevića, kada je pokušana rekonstrukcija ubistva premijera da bi se veštacima Instituta iz Visbadena poslali određeni nalazi.

Legija je 2016. godine pred Specijalnim sudom izjavio da doživljava pretnje zbog svedočenja na suđenju za ubistvo Ćuruvije. 

- Pretili su mi da ne bi svedočio na ovom suđenju, ali nisam uplašen. Prete meni i mojoj porodici, ali to sam ja rešio, ne treba vi tužioče da brinete za to - rekao je Legija pre sedam godina odgovarajući na pitanja tužioca i dodao da nema neposredna saznanja o ubistvu, već je ponovio deo iskaza iz istrage, koji se odnosio na susret sa Radomirom Markovićem iz 2000. godine. 

- Sa Markovićem sam razgovarao o detaljima hapšenja jedne osobe, koje je trebalo da izvede moja jedinica. Pitao sam ga ko će iz DB-a da nam bude navigator, tačnije ko će da nam pokaže lokaciju, a Marković je rekao: „Ovi Radonjini što su ubili Ćuruviju“. Kada sam izašao, u hol ispred njegove kancelarije zatekao sam Romića i Kuraka - rekao je tada Legija. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR