Glas Javnosti

Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi da dobiju dodatnu finansijsku pomoć iz evropskog budžeta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zvaničnici EU i diplomate navode da je za bilo kakve odluke o proširenju potrebna jednoglasna podrška svih članica i da će to teško biti ostvarivo za države Zapadnog Balkana.

Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi da dobiju dodatnu finansijsku pomoć iz izmenjenog evropskog budžeta, a odluka o tome biće donesena na samitu EU u decembru izjavili su neimenovani zvaničnici.

Odluka mora da bude jednoglasna


Zvaničnici EU i diplomate navode da je za bilo kakve odluke o proširenju potrebna jednoglasna podrška svih članica i da će to teško biti ostvarivo za države Zapadnog Balkana.


Predlog Evropske komisije za reviziju budžeta obuhvata 50 milijardi evra za podršku Ukrajini do 2027. godine, te dodatnih 15 milijardi evra za borbu protiv ilegalne imigracije.

"Za odluke o budžetu neophodna je jednoglasnost budžeta a pojedine članice su zatražile povećanje potrošnje za borbu protiv katastrofa, poput šumskih požara i poplava", dodaju izvori.

Zvaničnici EU naveli su i to da će Evropska komisija 8. novembra izneti procenu napretka Ukrajine ka članstvu u EU.

Procena napretka Ukrajine ka EU


Procena napretka Kijeva biće u godišnjem izveštaju Evropske komisije u kojem se iznose detalji koliko su zemlje koje pokušavaju da se pridruže bloku napredovale u ispunjenju neophodnih ekonomskih, pravnih i drugih kriterijuma.

Odluka o eventualnom pokretanju pregovora o zvaničnom članstvu u EU biće donesena na samitu lidera evropskog bloka 14. i 15. decembra.

Analitičari su izrazili uverenje da će Kijev dobiti pozitivnu procenu, moguće uz određene uslove povezane za borbu protiv korupcije i prava manjina. Mađarska je pokrenula pitanje prava manjina.

Neimenovani zvaničnik EU izjavio je da bi slična preporuka mogla doći i za Moldaviju.

"Po pitanju Gruzije, porota još zaseda o tome da li će dobiti zvaničan status kandidata, što je Kijevu odobreno u junu prošle godine", rekao je zvaničnik. 



Glas javnosti/U01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR