Glas Javnosti

Zbog jedne manje greške, cifre na računima rastu: Odgovor na pitanja za velike račune grejanja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ako se grejete na radijatore, jednostavnom ćete pripremom samih radijatora itekako uštedeti. Zbog jedne greške koju svi pravimo radijatori troše više struje.

Lako je uočiti prljavštinu i prašinu na radijatorima jer se većina čestica u vazduhu taloži u udubljenja i rebra umesto na vidljivu ploču. Iako se malo prašine može činiti bezopasnom za učinkovitost vaših radijatora, stručnjak za grejanje upozorio je na nesrećan uticaj koji to može imati na račune za struju.


Vodoinstalater specijalizovan za centralno grejanje Džon Lovles objašnjava da prašina između rebara konvektorskog radijatora može sprečiti izlazak toplote, što znači da će radijatori morati raditi jače i duže kako bi zagrejali prostorije u vašem domu.

Saveti za čišćenje

Za čišćenje radijatora nije preporučljivo koristiti krpe, jer one samo raspršuju čestice prašine, već umesto toga stručnjaci preporučuju korištenje usisavača. Ako nemate specijalizovani nastavak, možete ga pokušati improvizovati, na primer na vrh usisavača dobro pričvrstite slamčice, ili kartonski kolut od ubrusa ili wc-papira kog možete stisnuti na kraju.

Sledeći korak je mehaničko uklanjanje nečistoća. Lovles savetuje da, šta god da radite, prvo ispod radijatora postavite mokru krpu koja će uhvatiti prašinu kako se ne bi podizala. Ako su rebra uska, možete probati obmotati lenjir, ili neki drugi tanak, a čvrst predmet krpom i prođite kroz pukotine. Za radijatorske ploče koje su preuske da bi kroz njih mogao proći nastavak za čišćenje koristite fen za kosu, ali sa hladnim vazduhom.


Spoljni deo radijatora treba oprati vlažnom, a zatim suvom krpom.

- Ponekad toplota može prouzrokovati da se prljavština i prašina zalepe za zid iznad radijatora. Zato je važno očistiti i zid iza radijatora - zaključio je on.

Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR