Glas Javnosti

Zanatlije najtraženije u Srbiji!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U februaru su poslodavci iskazali potrebu za 10.572 radnika, a svako drugo upražnjeno radno mesto bilo je u Beogradu, gde je oglašeno 5.402 poslova.

Ubedljivo najveće šanse da nađu posao u Srbiji, kada je u pitanju pojedinačno zanimanje, imaju programeri. Iz meseca u mesec, oni su, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), na neprikosnovenom prvom mestu kada je u pitanju broj oglašenih slobodnih radnih mesta. Odmah iza njih su zanatlije svih profila, od zidara i keramičara, preko armirača, do tesara.

U februaru su poslodavci iskazali potrebu za 10.572 radnika, a svako drugo upražnjeno radno mesto bilo je u Beogradu, gde je oglašeno 5.402 poslova. Za programere je bilo otvoreno 569 pozicija.

Podaci pokazuju da je na početku godine značajno više posla bilo za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem, a naročito za zanatska zanimanja.


Poslodavci su u februaru tražili i čistače prostorija u hotelima i kancelarijama, manuelne radnike za niskogradnju, manuelne radnike u industriji, mašinske tehničare, zidare i kuvar. Bili su im potrebni i stručnjaci za razvoj softvera, vozači kamiona, građevinski tehničari, šivači, keramičari, pomoćni radnici u kuhinji, armirači.

Na listi zanimanja koja su bila najtraženija su i građevinski inženjer, manuelni radnik u prehrambenoj industriji, projekt menadžer, pomoćnik tesara, vozač motornih pružnih vozila, magacioner i prodavac u maloprodaji.

Miloš Turinski iz "Infostuda" kaže da su programeri i dalje najtraženiji iako je broj oglasa prošle godine značajno smanjen u odnosu na 2022. godine, zbog globalne krize u IT sektoru.

"Ranije je bilo i do 1.000 oglasa mesečno, ali je prošle godine taj broj prepolovljen. Sada je IT u fazi stabilizacije. Na našem portalu poslodavci mesečno oglase između 700 i 800 pozicija za programere. Prošle godine je bilo nešto manje od 10.000 oglasa za celu godinu", kaže Turinski za RT Balkan.

Procenjuje se, kako navodi, da Srbiji nedostaje oko 15.000 programera i to najviše onih sa više od tri godine iskustva, i više od 20.000 profesionalnih vozača.


"Saobraćaj, ugostiteljstvo, građevina su prvi po potražnji i tako će sigurno biti i u narednom periodu, jer rastu potrebe za zapošljavanjem u tim sektorima. Sva zanatska zanimanja su deficitarna", objašnjava Turinski.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović izjavio je da u ovom trenutku ima 12 aktuelnih javnih poziva putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenima u mere aktivne politike zapošljavanja biti uključeno najmanje 23.000 ljudi.

On je rekao da je NSZ u prethodna dva meseca raspisala i javne pozive koji se odnose na pilot program garancije za mlade ili program za dugoročno nezaposlene osobe.

Prema Martinovićevim rečima, lokalne samouprave imaju vremena do kraja aprila da se uključe u sufinansiranje lokalnih akcionih planova ili da sami izdvoje sredstva za neke njihove programe koji bi se sproveli uz podršku NSZ.

"NSZ učestvuje sa najmanje jednom polovinom u tim njihovim, da kažem, lokalnim akcionim planovima i imamo zaista dobru saradnju sa više od 100 lokalnih samouprava svake godine za finansiranje takvih programa", ukazao je direktor NSZ.

U proteklih desetak godina broj nezaposlenih u Srbiji se skoro prepolovio, dok se s druge strane značajno povećala potražnja privrede za radnicima. Prema podacima NSZ, 2013. je u Srbiji bez posla bilo 774.890 osoba, dok ih je prošle godine bilo 404.977. Tokom 2013. su poslodavci iskazali potrebu za zapošljavanjem  44.281 radnika, dok je im je lane bilo potrebno četiri puta više - 172.411.

Direktor NSZ Zoran Martinović je naglasio da je trenutno na evidenciji NSZ  ima 388.000 nezaposlenih, što je kako kaže za blizu devet odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

NSZ je 5. aprila raspisala 12 javnih poziva putem kojih će, kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenima, u mere aktivne politike zapošljavanja biti uključeno više od 23.000 osoba, za šta je izdvojeno 7,75 milijardi dinara.

Većina javnih poziva biće otvorena do 29. novembra 2024. godine, dok je rok za podnošenje zahteva za pojedine mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 15. maja, dok je javni poziv za učešće u finansiranju mere obuka za potrebe poslodavca za zaposlenog na raspolaganju do 31. oktobra ove godine.


Glas javnosti /R02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR