Glas Javnosti

Udruženje trgovaca: Rast marže niži od rasta troškova poslovanja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prosečna stopa neto dobiti sektora maloprodaje u Srbiji od oko 2,8 odsto, višestruko je niža u odnosu na ostale učesnike u lancu snabdevanja do maloprodaje, saopštila je Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.

Prema ocenama te grupacije prosečna stopa neto dobiti maloprodaje niža je i u odnosu na značajan rast operativnih troškova poslovanja, u koje spadaju zarade, struja, gorivo, zakup, održavanje i drugi troškovi.

„U uslovima ozbiljnih eksternih poremećaja, uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini, srpski trgovci uspeli su da obezbede redovnost u snabdevanju, redovne zarade za više desetina hiljada zaposlenih i podršku lokalnim proizvođačima i dobavljačima koji na ovaj način obezbeđuju siguran izvor prihoda“, piše u saopštenju Grupacije trgovaca PKS-a, povodom pojedinih objava i tvrdnji da su trgovačke marže izuzetno visoke i da su rezultat oportunog ponašanja trgovaca usred inflatornih pritisaka.


Trgovci ističu i da oni ulažu velike napore i međusobno se takmiče da potrošačima ponude najbolji kvalitet i raznovrsnost po najnižim cenama i da uz to, redovno izmiruju obaveze prema državi.

„Podržavamo lokalne zajednice, a našim osnivačima se trudimo da obezbedimo razuman prinos“, dodaje se u saopštenju grupacije.


Glas javnosti/R06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR