Glas Javnosti

TROŠAK ILI UŠTEDA : Uticaj klima uređaja na potrošnju goriva u gradskoj vožnji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Moderne klima-uređaje u automobilima karakteriše smanjen uticaj na potrošnju goriva i dodatne troškove održavanja. Prema nedavnim testovima, prosečna dodatna potrošnja zbog upotrebe klime iznosi od 10 do 15 posto.

Međutim, važno je napomenuti da područje vožnje takođe znatno utiče na potrošnju goriva. U gradskoj vožnji, potrošnja se povećava za oko 20 posto, dok na otvorenim putevima (pri prosečnoj brzini od oko 100 km/h) raste za oko šest posto. No, najveći porast potrošnje dešava se kada je automobil u leru, gde se potrošnja povećava za neverovatnih 70 posto.


Kako biste smanjili potrošnju goriva, preporučuje se regulisanje unutrašnje temperature klima-uređaja. Automatski klima-uređaji pružaju bolju kontrolu temperature u odnosu na ručno podešavanje, što značajno može doprineti smanjenju potrošnje.

Napredak tehnologije klima-uređaja omogućava vozačima bolju ravnotežu između udobne temperature u vozilu i smanjenja potrošnje goriva, čime moderna vozila postaju energetski efikasnija u poređenju sa starijim modelima.

Glas javnosti/D03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR