Glas Javnosti

Srbija napredovala u borbi protiv pranja novca putem virtuelne imovine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da je Manival (MONEYVAL), nadzorno telo Saveta Evrope, u danas objavljenom izveštaju zaključilo da je Srbija ostvarila napredak u razvoju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, saopštila je Vlada Srbije.

- Iz kategorije "delimično u skladu", prebačeni smo u kategoriju "uglavnom usklađeno", i to za 35 od 40 preporuka, i ovaj iskorak je naš konkretan i vidljiv rezultat rada na ovom polju u prethodne tri godine kada smo preduzeli dodatne mere unapređivanja - naveo je Mali.
Prema njegovim rečima, ovo znači da smo usklađeni sa svih 40 preporuka i da smo jedina zemlja u širem regionu koja se time može pohvaliti.

- Sa ovim rezultatom više nismo u obavezi da podnosimo izveštaje na evaluaciju, ali smo snažno podstaknuti da nastavimo rad na unapređenju svih sistema koji od Srbije čine bolje mesto za život - poručio je potpredsednik Vlade.
Manival je saopštio da je od novembra 2021. godine Srbija preduzela dodatne mere da identifikuje i proceni rizike za pranje novca i finansiranje terorizma koji proizilaze iz aktivnosti virtuelne imovine i aktivnosti ili operacije pružalaca usluga virtuelne imovine.
Komitet eksperata za procenu mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) je nadzorno telo Saveta Evrope kome je poveren zadatak da proceni usklađenost sa osnovnim međunarodnim standardima za suzbijanje pranja novca, finansiranje terorizma i finansiranje proliferacije oružja za masovno uništenje, kao i efikasnost njihove primene.
Manival procenjuje 33 države i teritorije i daje preporuke nacionalnim vlastima u pogledu neophodnih poboljšanja njihovih sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i za suzbijanje finansiranja širenja oružja.


Glas javnosti/ N09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR