Glas Javnosti

Srbija na putu zelene revolucije: Broj električnih punjača biće udvostručen

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U okviru ovog projekta, planira se postavljanje punjača na 16 odmorišta duž autoputeva, sa kapacitetom od 5 do 20 punjača po lokaciji.

Projekat "Zelene oaze" u Srbiji ima za cilj da značajno poveća broj javnih punjača za električne automobile, sa trenutnih 120-150 na preko 300.
U okviru ovog projekta, planira se postavljanje punjača na 16 odmorišta duž autoputeva, sa kapacitetom od 5 do 20 punjača po lokaciji.
Ova inicijativa se uklapa u širi plan za promociju električnih vozila, uz subvencije za kupovinu i izgradnju potrebne infrastrukture.

Iako je učešće električnih vozila u Srbiji još uvek nisko, sa oko 0,1% od ukupnog broja registrovanih vozila, očekuje se rast u narednim godinama.
Osim unapređenja infrastrukture, Srbija radi na razvoju domaće proizvodnje električnih vozila, što će dodatno podsticati njihovu upotrebu.


Javno preduzeće "Putevi Srbije" trenutno upravlja sa osam elektro punjača na ključnim lokacijama, i u planu je instalacija dodatnih 10 brzih elektro punjača do aprila 2024. godine.
Postojeći punjači su dostupni i besplatni za korišćenje, a planirane su i olakšice za vozače električnih vozila u vidu nižih putarina.

Cena punjača varira u zavisnosti od njihove snage i vremena potrebnog za punjenje, krećući se od 1.000 do 60.000 evra.
Razvoj mreže punjača je ključan za podršku rastućem broju električnih vozila kako domaćih, tako i stranih koji prolaze kroz Srbiju​.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR