Glas Javnosti

SRBI NAJVEĆI IZVOZNICI TOALET PAPIRA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nije tajna da srpski proizvođač toalet papira i ubrusa već decenijama pariraju svetskim, ne samo po kvalitetu, već i po količini robe koja se izvozi širom Zapadne Evrope.

Dok renomirani brendovi i proizvođači postaju najveći izvoznici toalet papira koji je na svetskom nivou ocenjen kao najkvalitetniji, sve je više lokalnih “proizvođača” čiji se “proizvodni pogoni” sastoje od mašine za sečenje turskog papira nepoznatog porekla pa se nameće pitanje:

Šta mi u Srbiji zaista koristimo?

Verovali ili ne, lokalni proizvođači su došli na ideju da uvoze turski toalet-papir nepoznatog kvaliteta, a potom da ga u Srbiji prepakuju. Kupci želeći da podrže male domaće brendove često bivaju dovedeni u zabludu jer na ovim papirima neretko piše “Made in Serbia”.


Toalet papiri i ubrusi nepoznatog porekla i bez sertifikata mogu sadržati i štetne materije jer čak i papir napravljen od celuloze može imati udeo recikliranog materijala. Takođe, sertifikati koje imaju renomirani proizvođači pokazuju strogo kontrolisan lanac snabdevanja – od sertifikovane šume preko obrade i proizvodnje, dok kod „prepakivača“ toalet papira to nije slučaj, pa se čak i kod papira od 100% celuloze dovodi u pitanje poreklo drveta.

Na svu sreću, suprotno od njih, postoje i brendovi kojim verujemo, koje godinama koristimo i koji poseduju sertifikate prihvaćene na nivou celog sveta, a koje nije moguće dobiti u kratkom vremenskom roku. Ukoliko proizvođač poseduje npr. IFS sertifikat, budite sigurni da proizvod sme da se koristi u kuhinji i u dodiru sa namirnicama, ali isto tako znajte da je reč o  brendu koji je od samog početka ulagao u tehnologiju i procese proizvodnje. Na tržištu Zapadnog balkana dominantni su brendovi Zewa, Perfex i Paloma.

Tako je srpski toalet-papir, posebno nebeljeni, razgrabljen na rafovima u Evropi.

Prava istina o nebeljenom papiru

Nebeljeni papir je braon boje, prirodne boje celuloze, ali u njega nisu dodate nikakve hemikalije – ni miris, ni boja. Upravo je to znak da ovaj WC papir nema alergene, koji se mogu naći u jeftinim recikliranim toalet-papirima, koji samo prividno imaju sličnu boju drveta.


Nebeljeni papir ne sadrži BPA,  Bisfenol A, a nema u sebi ni BPS, odnosno Bisfenol-S, jer ove hemikalije mogu biti potencijalno toksične. I BPA I BPS oponašaju hormone koji se koriste u nekim plastičnim masama i zaptivačima. Takođe, u nebeljenom toalet-papiru nema formaldehida, koji se najčešće dodaje tradicionalnom WC papiru kako bi se pojačala odnosno povećala apsorpcija.

Braon papir od 100 odsto celuloze ima veliku moć upijanja sam od sebe i najbolji je izbor za svakoga ko vodi računa o sebi. Na pakovanjima ovog toalet papira istaknuto je da je napravljen od 100% nebeljene celuloze, i braon je boje pa ga možete veoma lako prepoznati prilikom naredne kupovine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR