Glas Javnosti

SEDMORO U TRCI ZA FOTELJU DIREKTORA EPS-A: Na spisku poznata imena, ali ima i iznenađenja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Konkurs za izbor novog direktora EPS je završen još 15. septembra, a agencija “Boyden Western Balkan”, koja je uključena u ovaj proces, uradila je selekciju i od blizu 40 kandidata koji su se prijavili, napravila uži izbor u koji je ušao i aktuelni prvi čovek ove kompanije Dušan Živković.

Sa njim ali i još šestoro najbolje rangiranih, članovi Nadzornog odbora ovih dana razgovaraju i od utiska koji budu ostavili na njih, zavisiće ko će u naredne četiri godine sesti u vruću fotelju direktora. To praktično znači da neposredna komunikacija sa sedoricom “veličanstvenih” oko vizije srpske energetske kompanije u narednom periodu, će biti presudna.

Pri tom, ukoliko je agencija “Boyden Western Balkan” uradila dobru selekciju odnosno odabrala kandidate koji pored uslova koji su definisani konkursom,imaju i harizmu za lidera, onda će im posao biti olakšan i obrnuto. Ovo tim pre što spisak kriterijuma nije bio mali jer pored relevantne magistarske diplome ili one sa osnovnih studija, kandidati moraju da budu uspešni rukovodioci koji poseduju i najviši nivo menadžerskih veština i da pri tom imaju i najmanje 10 godina iskustva na rukovodećim pozicijama.


- Generalni direktor u najbližoj saradnji sa NO, preuzeće vodeću ulogu u oblikovanju strateškog pravca, komercijalnog uspeha i budućeg rasta EPS-a i treba da ima poverenje unutar i van kompanije. Njegov zadatak je da obezbedi liderstvo, nadzor i podršku za pokretanj transformacije i implementaciju strategije kompanije.Kandidati koji budu ušli u uži krug neophodano je da imaju i čist dosije policijskih i poreskih vlasti, kao i drugih relevantnih institucija. Kandidat treba tečno da govori i engleski jezik i da poseduje visok nivo integriteta, izuzetne komunikacijske veštine i agilnost, kao i organizacione i sposobnosti upravljanja ljudskim resursima - piše u oglasu.

Veliki zahtevi za veliku funkciju ali ako je suditi po broju prijavljenih kandidata, ni stavka oko tečnog engleskog jezika, koja je u javnosti izazvala dosta polemika, nije bila prepreka da se umanji interesovanje za generalnog direktora EPS AD. To praktično znači da se veliki broj stručnjaka okuražio da se uhvati u koštac sa nagomilnim problemima u ovoj srpskoj kompaniji ali je samo nekolicina njih ušla u uži izbor. Među njima ima i stručnjaka koji su kreirali neke strateške državne dokumente kao i onih koji su sada ili ranije radili u kompaniji.


Tako bar navodi sagovornik blizak Nadzornom odboru.

- Prema mojim saznanjima, na razgovor nije pozvan i nekadašnji v.d. Miroslav Tomašević, čiji su stručni kvaliteti validni. Validni su i oni koje ima i Mirjana Filipović, nekadašnja državna sekretarka u Ministarstvu energetike za vreme Aleksandra Antića, koja je dosta uradila na pomacima u pregovorima sa EU oko poglavlja 15 i ranije reorganizacije EPS-a.

Po sudu agencije “Boyden”, koja je birala, veće reference su imali neki drugi među kojima je i dugogodišnji direktor “Energotehnike -Južna Bačka” Branimir Mijailović, koji se sada nalazi na čelu privatne kompanije “Concord west”. - navodi sagovornik i dodaje:


- On je pozvan na razgovor i koliko se sećam on je bio osumnjičen za utaju poreza dok je vodio “Energotehniku -Južna Bačka”, ali verovatno nije osuđen za to delo jer da jeste onda ne bi odgovorio na uslove konkursau -navodi sagovornik.

- Кada je reč o konkursu za direktora EPS-a, to je pre svega pitanje za Nadzorni odbor koji nadgleda taj proces. Čula sam da je odziv bio jako dobar, da je proces u toku i u tom smislu ne mogu ništa više da kažem, osim da je bitno da je proces transparentan, da se nastavi, da se završi i da nađemo i imamo najkvalitetnijeg prvog čoveka Elektroprivrede Srbije ili ženu pak, navela je za RTS ministarka. Inače, celokupna procedura oko izbora generalnog direktora najverovatnije bi trebalo bi da se završi do sredine decembra.

Glas javnosti/B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR