Glas Javnosti

SAOPŠTENJE PORESKE UPRAVE: Pijačne tezge još godinu dana bez fiskalizacije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prodavci na pijačnim tezgama ni iduće godine neće morati da imaju elektronske fiskalne kase, navela je Poreska uprava Srbije.

„Obaveštavamo obveznike fiskalizacije, koji se bave prodajom dobara i usluga na pijačnim tezgama i sličnim objektima, da je saglasno odredbama Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja – odložena obaveza evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, do 31. decembra 2024. godine“, saopštila je Poreska uprava Srbije.


U ovoj uredbi, koja je usvojena u oktobru ove godine, rok za uvođenje elektronske fiskalne kase za pijačne prodavce pomeren je sa 31. decembra 2023. na 31. decembar 2024. godine.

„Obveznici fiskalizacije koji se bave prodajom dobara i usluga na pijačnim tezgama i sličnim objektima nemaju obavezu evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja počev od 1. maja 2022. godine zaključno sa 31. decembrom 2024. godine“, stoji u izmenjenoj uredbi koja je već na snazi.


Podsetimo, rok za uvođenje novih elektronskih fiskalnih uređaja, što je bilo predviđeno i za pijačne prodavce, bio je upravo 1. maj 2022. Posle više protesta pijačnih prodavaca i pregovora sa nadležnima, Ministarstvo finansija je uredbom izuzelo ove prodavce iz obavezne fiskalizacije, zaključno sa poslednjim danom 2022.

Potom je postignut dogovor o produžetku tog roka do kraja 2023. godine, a naknadno i do kraja 2024. godine.

Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR