Glas Javnosti

Revitalizacija tradicije: Srbija daje novi život starim zanatima

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sertifikacija starih zanata u Srbiji doživljava renesansu, s povećanjem broja zahteva za dobijanje sertifikata.

U Srbiji je sve veći fokus na očuvanju i revitalizaciji starih i umetničkih zanata, koji su ne samo deo kulturnog nasleđa, već i značajan element lokalne privrede.
Ministarstvo privrede Republike Srbije igra ključnu ulogu u ovom procesu kroz izdavanje sertifikata preduzetnicima koji se bave tradicionalnim zanatima, kao što su grnčarstvo, kazandžijski radovi, jorgandžijski poslovi, sapundžijski radovi i slikanje na tekstilu.
Ovi sertifikati ne samo da omogućavaju zanatlijama pristup određenim poreskim olakšicama i subvencijama, već i potvrđuju autentičnost i kvalitet njihovih proizvoda​.


Sertifikacija starih zanata u Srbiji doživljava renesansu, s povećanjem broja zahteva za dobijanje sertifikata.
U prethodnim godinama, broj podnetih zahteva rastao je zbog pandemije COVID-19, koja je privremeno usporila proces izdavanja sertifikata, ali je takođe povećala interesovanje za tradicionalne zanate kao potencijalne izvore prihoda.
Sertifikati su postali posebno traženi nakon što su omogućili zanatlijama oslobođenje od obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase, pod uslovom da su registrovani za obavljanje starih i umetničkih zanata ili narodne radinosti.


Jedan od primera uspešne revitalizacije starih zanata je grnčarstvo u selu Zlakusa na jugoistoku Srbije.
Grnčari iz ovog sela uspeli su da adaptiraju svoje veštine i proizvode za savremeno tržište, koristeći tradicionalne metode i materijale kako bi proizveli posuđe koje privlači kupce kako u Srbiji tako i u inostranstvu.
Proizvodi iz Zlakuse, zahvaljujući visokom kvalitetu i ekološkoj čistoći, izvoze se u zemlje širom sveta, uključujući Sloveniju, Italiju, Francusku, Nemačku, Kanadu i Australiju.

Ovaj trend ne samo da doprinosi očuvanju kulturnog nasleđa, već takođe pruža ekonomske prilike za lokalne zajednice, istovremeno promovišući Srbiju kao destinaciju koja ceni i čuva svoje tradicionalne zanate.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR