Glas Javnosti

Računovođe nezadovoljne predlogom izmena Zakona o elektronskom fakturisanju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Posle osam meseci primene Zakona o elektronskom fakturisanju, Ministarstvo finansija pozvalo je institucije, kao i organizacije na koje utiče ovaj propis, da učestvuju u konsultacijama prilikom izrade predloga nacrta izmena i dopuna ovog zakona – podnošenjem sugestija, primedbi i predloga.

Pored problema tehničke prirode privrednici koji su u sistemu PDV-a prijavili su nedostatke sistema elektronskih faktura koji se posebno javljaju kod trgovaca, odnosno prodavaca robe, kojima je posao otežan od početka obavezne primene e-faktura.


Kada je reč o prodaji robe – posao je dupliran, umesto da bude pojednostavljen jer umesto fakture-otpremnice sada se izdaje posebno elektronska faktura, a posebno papirna otpremnica koja mora pratiti robu i imati potpis u slučaju spora oko naplate. Kada dodamo da se deo faktura nalazi u sistemu, a deo ne, dolazimo do toga da je za knjiženje potrebno mnogo više vremena i usklađivanje evidencija. Zbog toga su porasli troškovi knjigovodstvenih usluga, što se odražava na rad privrednih subjekata”, navode trgovci.

Takođe, primedbe se odnose i na to što sistem elektronskih faktura nije prebačen u Poresku upravu sa e-Uprave i što nije izvršeno povezivanje sa sistemom e-fiskalizacije.


“Događa se da se sve radi u više koraka nego što je potrebno (sa javnim sektorom). To onda stvara konfuziju, pa se dešava da se izda i fiskalni račun i e-faktura za jednu transakciju, što dovodi do duplog zaduženja za PDV”, ističu naši sagovornici.

Iz udruženja Računovodstvena komora Srbije (RKS) kažu da novi predlog Nacrta izmena zakona o elektronskom fakturisanju kroz tri ključne odredbe vodi ka daljoj pravnoj nesigurnosti zbog neusklađenih odredbi i opet povećava ručne evidencije PDV-a u pojedinačnim evidencijama u sistemu elektronskih faktura (SEF).

“U najavljenim izmenama zakona povećava se broj pojedinačnih „uglavnom ručnih“ evidencija o PDV-u, kako kod elektronskog evidentiranja prethodnog poreza na dodatu vrednost obračunatog, odnosno plaćenog, na uvoz dobara, tako i kod drugih odredbi vezano za obveznike koji primenjuju sistem naplate u skladu sa zakonom”, kažu iz RKS.

Oni dodaju da se uvodi rok od 10 dana za pojedinačne i zbirne evidencije PDV-a za prethodni poreski period, suprotno svim pravilima za PDV evidencije, pa čak suprotno izmenjenoj odredbi u članu 28. stav 6 zakona o PDV-u.

“Pozivamo Ministarstvo finansija, a poziv smo javno uputili i privrednim udruženjima i onima koji ih predstavljaju u ovoj reformi, da u stručnoj saradnji zajedno doprinesemo izmeni regulatornog okvira vezano za SEF, jer najavljene izmene zakona vode u još veću pravnu nesigurnost u radu, a time i u prekršaje. Toga mora da bude svesno Ministarstvo finansija, Poreska uprava, ali i privreda i računovođe koje vode poslovne knjige”, stoji u objašnjenju RKS.

Problem je, kako kažu, što se umesto unapređenja ovom reformom ide unazad u poslovnom ambijentu i pravnoj sigurnosti.

“Umesto ubrzanja u poslovanju dešava se suprotno – usporavaju tokovi novca, vezano za ispunjavanje obaveze po valuti plaćanja usled neodobrenih e-faktura koje se storniraju i izdaju nove sa novim brojem, ograničenja i usporavanja su u kretanju, pravilnom evidentiranju i knjiženju računovodstvenih isprava, kako u glavnoj knjizi tako i u PDV evidencijama”, navode računovođe.

Kao rešenje problema kod primene zakona iz RKS predlažu da se otklone sistemske greške, SEF stavi u funkciju Posebnog informacionog sistema u Poreskoj upravi, unapredi regulatorni okvir i PDV evidencije i poreskog postupka kroz unapređene procedure u PDV evidencijama i u izveštavanju Poreske uprave.

“Takođe, u skladu sa tim izmenama treba ukinuti obrazac POPDV jer su PDV evidencije u Srbiji najsloženije u odnosu na sve zemlje EU i okruženja. Pozivamo nadležne, privredu i računovođe da podrže stručne inicijative RKS koje su dostavljene u ministarstvo. Sve su to stručni i opravdani predlozi koje podržavaju sve stručne i odgovorne računovođe, pa vas molimo da ih uvažite i da zajedno zaustavimo i otklonimo ove sistemske greške i unapredimo uslove poslovanja i obezbedimo pravnu sigurnost u radu”, pozivaju iz Računovodstvene komore Srbije.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR