Glas Javnosti

Pomoć Vlade Srbije: Za PRVO DETE skoro 400.000 DINARA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Roditeljski dodatak pre 12 godina bio svega 305 evra.

Vest da će mame u narednih šest meseci za rođenje prvenca dobijati 371.614 dinara, što je za pedesetak evra više nego do sada, obradovala je roditelje u Srbiji. Pored toga povećani su iznosi i za drugo, treće i četvrto deta, kao i paušal za nabavku bebi opreme.

Podaci govore da mame za rođenje prvog deteta danas dobijaju 10 puta više para nego 2012. godine, pošto je državna podrška pre 12 leta iznosila svega 305 evra, a danas čim se beba rodi majkama na račun leže 3.176 evra. Na ovaj iznos treba dodati i još 6.867 dinara koje roditelji dobijaju za kupovinu bebi opreme. 

Prema zvaničnim podacima, finansijska podrška porodicama sa decom je nikada veća i iz republičkog budžeta ukupno se na mesečnom nivou izdvaja 88 milijardi dinara.


Bolje sada stoje i mame i tate koji dobiju drugu i treću bebu. Jednokratna pomoć za rođenje drugog naslednika od 1. januara 2024. godine i kasnije je 123.871 dinara, a na to ide i dodatno u 24 rate još 329.643 dinara ili mesečno 13.735.

Dodatak za za treće dete stiže u 120 rata i iznosi 1.977.862 dinara ili mesečno 16.482, za četvrtog naslednika je 2.966.793 dinara takođe u 120 rata, odnosno svakog meseca po 24.723 dinara.Iz republičkog budžeta izdvaja se i novac za one koji još uvek nemaju potomstvo. Vantelesna oplodnja o trošku države. Prošle godine pomerena je starosna granica sa dotadašnje 43 na 45 godina, čime je proširen krug žena koje imaju pravo, a od nedavno je moguća i vantelesna op’lodnja donarinim reproduktivnim materijalom, što je država omogućila potpuno besplatno za sve zainteresovane koji ispunjavaju uslove.

Finansijska pomoć za kupovinu prve nekretnine

Da država podržava roditelje u Srbiji govori i činjenica da od 1. januara 2020. godine VladaSrbije dodeljuje subvencije majkama za kupovinu prve nekretnine. Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je 20.000 evra, a do sada su do krova nad glavom na ovaj način došle 513 mame.


Od 1. avgusta 2023. godine počela primena novih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom – novi, dodatni oblici podrške roditeljstvu i porodicama, a pre svega ženama preduzetnicama. Omogućeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije supruge imaju svoje firme, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate. Otac deteta ova prava može ostvariti posle tri meseca od bebinog rođenja za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno, piše Kurir.

I opštine u Srbiji pomažu

Finansijska podrška lokalnim samoupravama za sprovođenje mera pronatalitetne politike i podrške porodicama – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je ove godine dodelilo 400 miliona dinara za sufinansiranje opštinskih projekata u 52, a novac je u ove svrhe dodeljen i nevladinim organizacijama.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR