Glas Javnosti

PAPRENO: Evo šta je sve uticalo da hrana u Srbiji bude skuplja za više od 20 odsto

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Mlečni proizvoidi preko 33, povrće preko 32, meso više od 16, a hleb i žitarice više od 18 odsto – toliko iznose poskupljenja ovih namirnica u prvih devet meseci ove godine.

Sve to, kako se navodi u analizi Republičkog zavoda za statistiku (RZS), uticalo je hrana u Srbiji bude skuplja za petinu.

Naime, kako pokazuje analiza poskupljenja koju je objavio (RZS), na međugodišnji rast cena hrane od 22,3 odsto u prvih devet meseci ove godine, najviše je uticao rast cena mlečnih proizvoda, koji su poskupeli 33,9 odsto.

Među mlečnim proizvodima, kako pokazuje statistika, najviše su poskupeli jogurti, i to voćni i sa dodatkom žitarica, a potom sve vrste svežeg sira i punomasno mleko, što je, kako navode u RZS, učešće od 12,4 odsto u ukupnoj strukturi rasta potrošačkih cena. Podsećamo, RSZ je već na početku ovog meseca objavio da je najviša cena domaćeg sira od 800 dinara kilogram na pijacama u Zaječaru, Leskovcu, Nišu i Novom Pazaru. Kajmak na domaćim pijacama, po tim podacima RZS, ima maksimalnu cenu u Leskovcu i Subotici, gde košta 1.500 dinara, dok se najjeftiniji kilogram kajmaka prodaje u Valjevu (1.000 din/kg).

Po analizi RSZ, kada je u pitanju povrće, ono je u Srbiji za devet meseci poskupelo 32,6 odsto.


(Foto: Jutjub)

Po podacima RZS, povrće je za prvih devet meseci poskupelo 32,6 odsto

- Rast cena i dalje je najviše određen cenom crnog luka, krompira (naročito crvenog), paprike, šargarepe i paradajza, koji čine jezgro rasta cena povrća u prva tri kvartala 2023. godine, dok je jedini deflatoran uticaj imala cena belog luka – navodi se u ovoj analizi RZS.

Što se tiče mesa, RZS ističe da je međugodišnji rast cena od 16,2 odsto najviše određen rastom cene svinjskog mesa bez kostiju i svih vrsta slanine, potom goveđeg i junećeg mesa bez kostiju, kao i kobasica od svinjskog, goveđeg i mešanog mesa. Podaci RZS za početak decembra pokazuju da se u domaćim trgovinama najskuplja juneća rozbratna šnicle prodaje je u Šapcu, a najniža cenu ima u Kraljevu (800 din).


U Kraljevu i Šapcu ovog meseca plaćaju najskuplju svinjsku krmenadlu (850 din/kg), dok se kilogram ovog mesa najpovoljnije pazari u Pančevu, gde košta 625 dinara. Najskuplja teletina se prodaje u marketima u Novom Sadu gde košta 1.745 dinara kilogram, a najjeftinija je u Zrenjaninu po ceni od 980 dinara i to je jedini grad gde je kilogram ovog mesa jeftiniji od jedne „crvene“.

Konačno, u analizi RSZ se ističe i rast cena hleba i žitarica, a međugodišnjem poskupljenju od 18,4 odsto najviše su doprinele više cene belog hleba i slanih grickalica, kao i svih vrsta i testenina.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR