Glas Javnosti

Otpremnina pri otkazu: Kako zakon štiti zaposlene?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pravo na otpremninu predstavlja jednu od osnovnih prava radnika u Srbiji, namenjeno zaštititi u slučajevima prestanka radnog odnosa, bilo zbog odlaska u penziju ili u slučaju tehnološkog viška.
U svetlu raznolikosti situacija koje mogu dovesti do prestanka radnog odnosa, zakonodavac je definisao pravila i obaveze poslodavaca kako bi se osiguralo pravično postupanje prema zaposlenima.


Ključni aspekti prava na otpremninu:

  1. Obaveze poslodavca: Poslodavci su dužni da zaposlenima u slučaju prestanka radnog odnosa isplate otpremninu, čija visina zavisi od broja godina provedenih u radnom odnusu i prosečne zarade. Obaveza informisanja radnika o pravu na otpremninu, pravovremeno isplaćivanje te iste, i dostavljanje pisane odluke o prestanku radnog odnosa i otpremnini su među ključnim dužnostima poslodavca.

  2. Izračunavanje otpremnine: Za izračunavanje otpremnine ključno je razumeti da se ona temelji na prosečnim zaradama zaposlenog u prethodna tri meseca i vremenu provedenom u radnom odnosu kod poslodavca. Zanimljivo je da, iako zakon omogućava definisanje povoljnijih uslova za zaposlene kroz opšte akte ili ugovore o radu, postoji jasno definisan minimalni iznos koji ne sme biti prekoračen pri određivanju dužine perioda za isplatu otpremnine.

  3. Specifičnosti prava na otpremninu: Postoje određene specifičnosti kada je u pitanju otpremnina za odlazak u penziju i otpremnina u slučaju tehnološkog viška. U slučaju odlaska u penziju, otpremnina se ne određuje na osnovu vremena provedenog u radnom odnosu, dok za tehnološki višak postoji jasna zakonska obaveza isplate otpremnine pre zvaničnog otkaza ugovora o radu.

  4. Praktične dileme i tumačenja: U praksi se javljaju različita tumačenja pravila, naročito kada je reč o osnovi za izračunavanje otpremnine (bruto ili neto zarada). Ovo stvara neizvesnost kako za zaposlene, tako i za poslodavce, posebno u situacijama kada postoji neslaganje između mišljenja Ministarstva rada i sudske prakse.

Zaključak je da pravo na otpremninu predstavlja važan mehanizam zaštite prava zaposlenih u Srbiji, ali i da postoji prostor za unapređenje transparentnosti i konzistentnosti u tumačenju i primeni zakonskih propisa kako bi se umanjile pravne dileme i neizvesnosti za sve uključene strane​.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR