Glas Javnosti

Oni najbrže i najlakše dobijaju posao u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – filijale Beograd, zaključno sa 31. decembrom prošle godine bilo je 44.040 ljudi, od kojih je 27.430 žena.

Na posao se čekalo oko četiri godine, a prosečna starost nezaposlenih je bila 46 godina. Najtraženiji kadrovi su programeri, ekonomisti, šivači, dok su poslodavci najmanje interesovanje pokazali za turizmologe, dizajnere, bibliotekare.

Kako navode u NSZ, nije bilo većih odstupanja u odnosu na 2022. godinu u broju lica koji traže posao, kao ni starosna struktura. Ipak, sudeći po zahtevima poslodavaca, u prethodnom periodu beleži se i dalje veća potražnja za profilima iz oblasti informacionih tehnologija, naročito iz programiranja.


– Takođe, primetno je da razvoj odgovarajućih sektora u oblasti mašinstva, elektrotehnike, građevine, medicine i ekonomije diktira potrebu za većom potražnjom visokoobrazovnih profila iz tih oblasti – navode u NSZ.

– Kada su u pitanju profili nižih kvalifikacija prisutan je trend tražnje radnika u oblasti uslužnih delatnosti, ugostiteljstva, saobraćaja, trgovine i u oblasti građevinarstva.

KO „BRZO“ PRONAĐE POSAO?

Pored već pomenutih, na listi zanimanja koja brzo dolaze do posla bili su i građevinski tehničar, prodavac u maloprodaji, tesar, magacioner, zidar, kuvar, mašinski inženjer, armirač, vozač, rukovodilac jednostavnim građevinskim mašinama, bravar, gerontodomaćica, pekar, krojač, medicinska sestra, čuvar, kurir, diplomirani inženjer elektrotehnike za energetiku.

– Koliko će neko da se brzo zaposli, zavisi od više faktora – kažu u NSZ.

– Između ostalih, veoma je bitno kakva su očekivanja osoba od tržišta rada, u smislu uslova rada, zarade i sl., kao i njihova motivacija. Jer, ako ona izostaje ili nije na zadovoljavajućem nivou, slobodno možemo reći da se šanse smanjuju bez obzira na kvalifikacije lica i veliku potražnju od poslodavaca.

Prema podscima NSZ dobijanje radne knjižice bilo je teže za sledeće obrazovne profile – turizmolog, dizajner, bibliotekar, istoričar, reklamni agent, radiolog, filozof, arhitekta, filmski kritičar, frizer, logoped, socijalni radnik, rukovodilac za upravljanje kvalitetom, medicinski biotehničar.


Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR