Glas Javnosti

Odlični rezultati hidroelektrana: Bolje nego što su očekivali

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sve hidroelektrane na Drini koje rade u sistemu "Elektroprivrede Srbije" ovih dana beleže odlične proizvodne rezultate

Hidroelektrana "Bajina Bašta" premašila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za skoro 11 odsto i ovogodišnji plan proizvodnje od 1.689.000 MWh dostigla je 28. novembra u ponoć.


I reverzibilna hidroelektrana "Bajina Bašta" ispunila je ovogodišnji plan proizvodnje 29. novembra tačno u podne. Od početka godine "zlatna rezerva" EPS proizvela je 588.400 MWh električne energije i prebacila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za 15 odsto. Ispunjenju godišnjeg plana proizvodnje u obe elektrane doprinela je povoljna hidrološka situacija u slivu Drine i vrlo dobra pogonska spremnost proizvodnih hidro agregata.

Hidroelektrana "Zvornik" ispunila je 24. novembra plan proizvodnje za 2023. godinu od 528.000 MWh. Zaklјučno sa 30. novembrom ove godine, HE "Zvornik" proizvela je ukupno 546.418 MWh električne energije. I hidroelektrane "Međuvršje" i "Ovčar Banja" ostvarile su plan proizvodnje. Do 30. novembra proizvele su 71.734 MWh, što predstavlja proizvodnju veću od plana za 18 odsto. Godišnji bilans zaključno sa novembrom za ove dve hidroelektrane iznosio je 61.000 MWh.


U "Limskim HE" jedino je HE "Bistrica" ostvarila ovogodišnji plan proizvodnje do 30. novembra, a ostale hidroelektrane su na korak od ostvarenja. Odlični rezultati u proizvodnji postignuti su zahvaljujući povoljnoj hidrološkoj situaciji, tehničkoj spremnosti agregata i angažovanju zaposlenih.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR