Glas Javnosti

MINISTARKA OTKRIVA KOGA OČEKUJE POVEĆANJE PLATE: Ovo zanimanje ima prednost

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, nedavno je objavljena lista na kojoj su naši najbolji istraživači, a njih 10 odsto će zbog svojih izvanrednih dostignuća u naredne dve godine imati platu uvećanu za 30 odsto ili više.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović rekla je da država želi da pokaže da vrednuje najbolje, odnosno da nagrađuje kvalitet i izvrsnost, kao i da je prvi korak bio da se plate izjednače.


- Bio je veliki problem u nauci zato što 12 godina, zbog nesprovođenja jednog dela zakona iz različitih razloga, na jednom radnom mestu sa istim godinama staža vi ste mogli da imate šest različitih plata. Pa puta tri naučna zvanja - 18 različitih plata. Pa još na fakultetima, institutima, bilo je 39 različitih plata i to je bila jedna šuma zaista gde je bilo i nezadovoljstvo, sa punim razlogom, jednog dela naučne zajednice, ističe ministarka.

Kako je navela, u januaru se gledalo da se izjednače plate, te su neki dobili povećanje i do 40-50 odsto, a plate će rasti i u narednom periodu.


Na listi najboljih, istraživači su podeljeni po kategorijama i, prema rečima ministarke, "rasuti su po različitim naučno istraživačkim organizacijama".

- S obzirom na to da imamo tri zvanja - mlade naučnike koji su tek doktorirali, pa onda imaju sledeću fazu da postanu viši naučni saradnici, i najviše zvanje naučni savetnik. Tako da imamo od mladih do najstarijih naučnika. Što se tiče instituta - od istorijskog, arheološkog do antropologije, književnosti, prirodnih nauka, kazala je Begović.


Svi oni dobiće povećanje plate za 30 odsto, ali neki i više, zbog sistema nejednakih plata koji je do sada postojao.

Ministarka je objasnila da se merio kvalitet objavljenih radova i citiranost.

- U smislu kvaliteta publikacija radova koje jedan naučnik objavi i to je relativno jasno merljiv i transparentan sistem. Drugu kategoriju koju smo uveli, to je tzv. citiranost. Šta je citiranost? Kada vi objavite jedan rad, to čita neka globalna naučna zajednica. Ako je taj rad relevantan za taj momenat, neko će u svom radu da pomene i da navede referencom vaš rad. I to se boduje. Ovaj parametar se zaista koristi za merenje naučne izvrsnosti svuda u svetu, to znači da je taj rad relevantan za dati momenat i pominje se u drugim radovima, rekla je Begović.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR