Glas Javnosti

IZGRADNJE "MUTNE" BISTRICE: Cena duplirana za godinu dana

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zašto se EPS ciljano isključuje iz najvećeg elektroenergetskog projekta u Srbiji?

"Bistrica nam je veliki projekat, nekada smo mislili da će biti 70 miliona, ali sada vidimo da će izaći 1,2 milijarde"- izjavio je Aleksandar Vučić 31. jula ove godine.
To je bilo pre šest meseci, a pre godinu dana Ministarstvo infrastrukture je u okviru Prostornog plana reverzibilne hidroelektrane "Bistrica" navelo da bi okvirna vrednost investicije bila 560 miliona evra.


Po svemu tome ispada da je inflacija najviše pogodila reverzibilne hidroelektrane, pošto je vrednost RHE Bistrica za godinu dana povećana 114 odsto za razliku od hrane i energenata. 
Ovde se radi o starom projektu koji je EPS još u martu 2012. godine popisao Memorandum o razumevanju sa kanadskim Lavalinom i kineskim China Nuclear Power Engineeringom, nakon čega pada u zaborav, sve dok nije postao aktuelan posle havarija EPS-a, decembra 2021. godine.


Od tada cena izgradnje neprestano raste, iako nije došlo do ikakvog unapređivanja tehnologije ili tržišnog poremećaja koji bi to opravdali.U oktobru 2022- godine je EPS izneo novu procenu od 625 miliona evra , u junu 2023. godine Ministarstvo rudara energetike podiglo je cenu na 835 miliona evrau okviru "Plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 228. godine", da bi Vučić prilikom posete Priboju još jednom podiogao lestvicu na 1,2 milijarde evra.
Inače o ovom projektu je pregovarano sa EIB-om, sve dok Siniša Mali nije obavestio ŽEPS da prekinu pregovore sa ovom evropskom institucijom početkom 2023. godine. Razlog je bio da se projekat radi sa Japancima i finansira preko njihove agencije "Japan international Cooperation Agency", dok o uslovima pregovara ministarka Đedović Handanović.


Alo kod RHE Bistrica nije "mutna" samo priča finansiranja i cene, već i oko same realizacije projeta. Iako je bila priča da taj projekat uzme EPS koji jedini ima kapacitet i znanje za takav projekat, Vlada Srbije je isključila EPS iz te realizacije,a investitorska prava je prenela na MRE iako nema znanje i resurse za ulogu investitora na ovako kompleksnom projektu.
Zatim je Vlada Srbije napravila korak dalje. Projekat ima šest članova, od kojih ni jedan nije iz EPS-a. Rukovodilac projektnog tima je Milan Ćirović koji nema nikakve veze sa EPS-pom ili hidroelektranama. On je bivši direktor kragujevačke toplane, koji je u Kragujevcu poznat po tome što je u isto vreme bio direktor toplane i vlasnik firme Termogarna. EPS se spominje samo na jednom mestu, u kome se navodi da stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Projektnog tima obavlja MRE, a EPS samo po potrebi.
Postoje dosta validna pitanja, koja se sama nameću kada vidimo da u planu PHE Bistrica nigde nema EPS-a.
Sve je to nastavak desetogodišnje vlasti, u kojoj je EPS potpuno skrajnut u izgradnji novih kapaciteta. A kako vidimo izgleda da više neće graditi ni hidroenergetskom sektoru.


Kada se sve sagleda da li je RHE Bistrica največa "pljačka u najavi" SNS vlasti? Da li je najveća pljačka u energetskom sektoru? Verovatno nije ni to. Zašto je onda ovaj projekat toliko važan? Zašto je dobar pokazatelj kako ova vlast upravlja elektroenergetskim kapacitetima? Kada vidimo da važnim projektom, koji kasni već godinama, upravlja ministarka bez dana iskustva u energetskom sektoru, a finansije obezbeđuju na osnovu nekog dogovora, i to za cenu koja se duplira. Vrh vlasti idalje vidi EPS i energetski sistem Srbije isključivo kao politički plen i koruptivno izvlačenje novca.
KAo posledica neznanja i javašluka SNS kadrova, EPS nastavlja da se raspada. Uvozi milione tona uglja iz Indonezije, stanovništvu podiže cenu energije za 50 odsto, privredi naplaćuje 110 evra/MWh koja je veća i od berzanske.
Zato ne smemo zaboraviti da je EPS privredna kičma Srbije, jer to želi sadašnja Vlast. Već 10 godina EPS-u lome kičmu, sa ciljem da se raspadne do te mereda jedino prihvatljivo rešenje postane njihova privatizacija. A ako do toga dođe nisu na gubitku samo zaposleni EPS-a već i celo stanovništvo Srbije.

Glas javnosti/EM

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR