Glas Javnosti

Grejanje na plin i naftu odlazi u zaborav: Nova direktiva Evrope

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U direktivi stoji da do 2040. godine više ne bi trebalo biti kotlova na fosilna goriva

Nova direktiva EU navodi da se novi sistemi grejanja na plin više ne smeju postavljati od 2028. godine kao i da se sistemi grejanja na naftu i plin više ne smeju koristiti od 2040. godine.

Direktiva o zgradama, koju je u utorak usvojio Evropski parlament, propisuje da će fosilna goriva biti dopuštena u kotlovima samo do kraja 2039. godine.

- Do 2040. godine više ne bi trebalo biti kotlova na fosilna goriva- izričito stoji u direktivi. To znači da će samo 1,4 miliona austrijskih domaćinstava koja se greju na naftu i plin morati do 2040. godine preći na obnovljive izvore energije. Od 2040. više se ne smeju koristiti sistemi grejanja na čistu naftu i plin.


Nova EU direktiva trebala bi da stupi na snagu na proleće i mora biti implementirana u nacionalni zakon država članica u roku od dve godine. Ako se to ne dogodi, postoji rizik od kazni i pokretanja postupka EU zbog povrede prava.

Iako planovi EU-a stupaju na snagu tek kada države članice EU-a pristanu na plan u većini slučajeva to je samo formalnost, navodi se u medijima.. To znači da je rana zamena sistema grejanja na plin i naftu relativno sigurna opcija.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od fdsafdsa u 17.03.2024 10:14:45 h
     0 
sreca pa nismo u EU niti cemo ikad biti