Glas Javnosti

Evo kako da se prijavite za TURISTIČKE VAUČERE: Uslovi su ostali isti kao i prethodne godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prijavljivanje ugostitelja za turističke vaučere za odmor u Srbiji počelo je 31. decembra, a prijavljivanje građana će biti omogućeno od 15. januara.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma Uroš Kandić kaže da je vrednost vaučera 10.000 dinara, kao i da je novina što mogu da se prijave zaposleni čija su primanja do 80.000 dinara, a ne do 70.000 kao do sada.

 

Za desetak dana počinje podela vaučera za odmor u Srbiji. U prvom krugu biće podeljeno 100.000 vaučera, a umesto dosadašnjih 5.000 dinara, vrednost turističkih vaučera je 10.000 dinara.

Uroš Kandić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je pored toga što je duplirana vrednost vaučera sa 5.000 na 10.000 dinara, ove godine povećan limit za zaposlene - odnosno limit zarade sa 70.000 na 80.000 dinara.

Ko ima pravo na vaučere

Što se tiče ostalih uslova, oni su ostali isti kao i prethodne godine: pored zaposlenih, pravo na vaučere imaju i nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koje ne ostvaruju pravo na penziju, nosioci prava na tuđu negu i pomoć, ratni vojni invalidi, studenti i nosioci poljoprivrednih gazdinstava.


Primedbe u prethodnoj godini odnosile su se na cene smeštaja koje su porasle. U ovom trenutku je podignuta vrednost vaučera na 10.000 dinara. Postavlja se pitanje da li će to biti dovoljno da se provede odmor u Srbiji, s obzirom na to da je uslov pet noćenja bez doplate.

Kandić kaže da je i prethodna vrednost vaučera od 5.000 dinara u određenom broju objekata zadovoljavala mogućnost da se ostane pet dana, to su seoska gazdinstva, objekti sa nešto nižim kategorijama.

- Kada je u pitanju povećanje vrednosti vaučera mi očekujemo da će u većem broju objekata to biti zadovoljavajuće, odnosno moći će da se ispuni broj od pet noćenja. Moram reći da su i ugostitelji po tom pitanju ušli u konkurenciju, pa su tako recimo tokom prošle godine neki od ugostitelja kao što je Kuršumlijska banja, odnosno Hotel Planinka za svaki vaučer davali takođe i svoj vaučer od 5.000 dinara, a nisu povećali cene - napomenuo je Kandić.

Rivalitet među ugostiteljima

Prijavljivanje ugostitelja počelo je od 31. decembra, a prijavljivanje građana će biti od 15. januara. Državni sekretar kaže da postoji rivalitet među ugostiteljima, što uslovljava da ova suma u većem delu bude dovoljna za odmor od pet dana.

Što se tiče ugostitelja, Kandić je izneo podatak da se prijavilo 2.940 ugostitelja i očekuje se da će do 8. januara, kada će biti prvi presek, premašiti broj od 4.000 koliko je bilo otprilike prošle godine.


- Uzimajući u obzir da je i povećana vrednost voučera očekujemo da bude veliko interesovanje građana i ugostitelja - rekao je on.

U prvom krugu 100.000 vaučera

Ono što su ugostitelji ukazivali u prethodnom periodu jeste da bi trebalo svu količinu vaučera podeliti u isto vreme, jer se dešavalo da građani koji računaju da će dobiti vaučere rezervišu svoj termin, a onda ne dođu, ne uspeju da predaju dokumentaciju i veliki broj rezervacija ostane nepopunjen.

Prema njegovim rečima, broj vaučera koji nam je na raspolaganju zavisi manje-više od makroekonomskih mogućnosti zemlje.

Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR