Glas Javnosti

EKSPO 2027 - NOVI GRAD: Ogromni radovi, ogroman broj mašina i ljudi...

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Očekuje se da u narednih nekoliko dana Vlada Srbije donese Uredbu o subvencionisanju izgradnje novih hotela ili proširenju postojećih.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali obišao je gradilište u Surčinu na kome su započeti pripremni radovi na izgradnji objekata i infrastrukture za specijalizovanu izložbu EKSPO 2027 čiji će Srbija biti domaćin, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„U ovom delu Beograda niče jedan potpuno novi grad. Danas smo na gradilištu na kome se gradi novi EKSPO, Nacionalni fudbalski stadion i 1.500 novih stanova. Planski, ovde je pokriveno 247 hektara zemlje, a na 130 hektara teku pripremni radovi. Ovo su ogromni radovi, ogroman broj mašina i ljudi“, rekao je Mali na gradilištu dodajući da je EKSPO razvojna šansa za Srbiju.

Osim EKSPO-a i Nacionalnog stadiona, prostor u Surčinu do 2026. godine dobiće i pet novih saobraćajnica dužine 7,8 kilometara, novu petlju koja će biti povezana sa obilaznicom oko Beograda, novu prugu koja povezuje stadion, EKSPO, Aerodrom „Nikola Tesla“, Zemun polje, odnosno ukupno 18 kilometara nove pruge na kojoj će vozovi ići brzinom od 120 kilometara na sat.

Mali se zahvalio kineskim partnerima angažovanim na izgradnji EKSPO objekata, komapniji „Power China“ te izrazio očekivanje da će se svi zadati rokovi ispoštovati.

On očekuje i da će u narednih nekoliko dana Vlada Srbije doneti Uredbu o subvencionisanju izgradnje novih hotela ili proširenju postojećih.

„Želimo da stimulišemo vlasnike postojećih hotela da se proširuju ili da izgrađuju nove hotelske kapacitete, trebaće nam hiljade novih kreveta i soba u Beogradu i Srbiji kako bismo podmirili potrebe EKSPO-a“, rekao je Mali.

On je precizirao da će država subvencionisati do 20 odsto vrednosti investicije u hotele 3, 4. i 5. kategorije sa 3, 4 ili 5 zvezdica.

„To su nam najvažniji infrastrukturni projekti u gradu kada je turizam u pitanju, a i izlazak u susret neophodnim kapacitetima za EKSPO“, zaključio je Mali.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR