Glas Javnosti

Cene maslinovog ulja dostižu nebo: Kako suša i klimatske promene oblikuju tržište

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Italija je zabeležila pad proizvodnje maslinovog ulja za 37% zbog suše, dok Grčka anticipira smanjenje proizvodnje za 40% u narednoj godini.

Rast cena maslinovog ulja u Evropi i Srbiji posledica je višestrukih faktora, uključujući ekstremne vremenske uslove, smanjenu proizvodnju, i povećanu potražnju.
Klimatske promene, koje dovode do suša i toplotnih talasa, posebno su uticale na proizvodnju maslinovog ulja u ključnim proizvodnim zemljama kao što su Španija, Italija, i Grčka. Ove zemlje se suočavaju sa značajnim smanjenjem prinosa, što direktno utiče na globalno tržište maslinovog ulja.

Italija je zabeležila pad proizvodnje maslinovog ulja za 37% zbog suše, dok Grčka anticipira smanjenje proizvodnje za 40% u narednoj godini.
Ovi poremećaji na tržištu dovele su do rekordnih cena maslinovog ulja, sa međugodišnjim rastom cena od 50% u januaru u Evropskoj uniji. U Srbiji, cene dostižu i do 3.000 dinara po litri​.


Pored vremenskih prilika, tržište maslinovog ulja suočava se sa izazovima kao što su povećanje troškova proizvodnje i inflacija.
Suše ne samo da smanjuju prinos, već i povećavaju troškove proizvodnje zbog potrebe za navodnjavanjem.
Osim toga, neetične prakse, poput prodaje suncokretovog ulja označenog kao maslinovo, ukazuju na povećanu spremnost trgovaca da varaju potrošače usled visokih cena.

Uzgajivači i stručnjaci upozoravaju da bi situacija mogla postati još gora usled klimatskih promena, koje će nastaviti da utiču na proizvodnju maslinovog ulja.
Predviđa se da će petina zemljišta pod maslinjacima u Španiji, Italiji, i Grčkoj postati neplodna, što će dodatno povećati cene.
Alternativna rešenja, kao što su razvoj tehnologija za uzgoj maslina otpornih na sušu i ekstremne vrućine, postaju sve važnija.

Ova situacija ima značajne implikacije ne samo za potrošače, već i za proizvođače i globalno tržište maslinovog ulja.
Dok se cene nastavljaju penjati, potrošači mogu biti primorani da traže alternativne izvore masnoća ili da plaćaju premium cene za maslinovo ulje, što dodatno utiče na globalne prehrambene trendove i ekonomiju.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR