Glas Javnosti

ČADEZ: „Srpska“ kuća na Olimpijskim igrama u Parizu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je, na prijemu povodom Dana državnosti u Ambasadi Srbije u Parizu, da će se Srbija na Olimpijskim igrama u Parizu prvi put predstaviti kroz projekat "Srpska kuća", objavila je PKS.

„Od 26. jula do 11. avgusta ovo će biti mesto gde će se Srbija promovisati kao investiciona, poslovna destinacija, mesto istorijske baštine, bogatog turizma, kulture, tradicije i gastronomije, ali i privrede. Uz druge nacionalne kuće, odmah pored nacionalne kuće Francuske, domaćina Olimpijskih igara, ‘Srpska kuća’ biće smeštena u parku La Vilet u Parizu“, rekao je Čadež.

Kako je istakao, kroz multifunkcionalnu, kreativnu i originalnu umetničku postavku, uz pomoć savremenih tehnoloških rešenja, „Srpska kuća“ na Olimpijskim igrama u Parizu biće mesto gde će se predstavljati sportska istorija Srbije, rezultati i medalje srpskih olimpijaca, EXPO2027 kompleks, dostignuća u nauci i primeni savremenih tehnologija, ali i sve uspešnija srpska ekonomija.


„Želimo da predstavimo sve ono što Srbija danas jeste, a to je da je jedna od najbrže rastućih ekonomija, koja svoj rast gradi na znanju, novim tehnologijama i inovacijama. Da je najveći izvozni proizvod Srbije danas softver, kao i da će Beograd i Srbija biti domaćin specijalizovane izložbe EXPO 2027. Želimo u Parizu 2024. da napravimo vremeplov i da sve posetioce koji dođu u ‘Srpsku kuću’, odvedemo u Beograd 2027. na EXPO izložbu i da zajedno igramo za čovečanstvo i budućnost“, kazao je Čadež.

Podsetio je da je investicija u EXPO 2027 vredna oko 17, 5 milijardi evra i da je novac namenjen za razvoj saobraćajne, energetske infrastrukture, ali i izgradnju bolnica, sportskih objekata, razvoj turizma, kulture, novih tehnologija i inovacija.


Predsednik PKS je istakao i da u poslednjih pet godina raste interesovanje francuskih kompanija za saradnju sa Srbijom i najavio je niz aktivnosti usmerenih na jačanje privredne saradnje dve zemlje.

„Uz podršku francuskih partnera, ‘Medef International’ i ‘Business France’, organizovaćemo niz aktivnosti usmerenih na povezivanje naših i francuskih privrednika. Jedna od njih biće poslovni forum u Srpskoj kući za vreme Olimpijskih igara, dok ćemo do kraja godine zajedno organizovati i veliki poslovni forum dveju zemalja u Parizu. Srbija je dobro mesto za investicije, jedina u Evropi ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Ruskom federacijom, Evroazijom, Turskom i Kinom- zemljama u kojima živi 2,6 milijardi ljudi“, zaključio je Čadež.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


„Od 26. jula do 11. avgusta ovo će biti mesto gde će se Srbija promovisati kao investiciona, poslovna destinacija, mesto istorijske baštine, bogatog turizma, kulture, tradicije i gastronomije, ali i privrede. Uz druge nacionalne kuće, odmah pored nacionalne kuće Francuske, domaćina Olimpijskih igara, ‘Srpska kuća’ biće smeštena u parku La Vilet u Parizu“, rekao je Čadež. Kako je istakao, kroz m

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR