Glas Javnosti

Beograd diše čistije: Inovacije za borbu protiv aerozagađenja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kao jedno od 52 podržana inovativna rešenja u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji", ovaj sistem ističe značaj inovacija, individualne inicijative i domaće pameti u rešavanju ekoloških izazova.

Projekat "Pametni sistem za čistiji vazduh" u Beogradu predstavlja značajan korak napred u borbi protiv sveprisutnog problema aerozagađenja u urbanim centrima.
Ova inicijativa, plod saradnje između Instituta "Mihajlo Pupin" i Evropske unije, uz podršku UNDP, Ambasade Švedske, i Evropske investicione banke, implementirana je sa ciljem kreiranja održivog i efikasnog rešenja za poboljšanje kvaliteta vazduha na otvorenim prostorima.


Sistem se oslanja na inovativnu upotrebu kinetičke energije i energije vetra za rad prečišćivača vazduha, čime se postiže energetska neutralnost.
Osnovna ideja je postavljanje ovih uređaja na mestima gde je cirkulacija ljudi i vozila intenzivna, kao što su tržni centri, autobuska stajališta i bolnice, gde mogu najefikasnije doprineti smanjenju koncentracije štetnih čestica u vazduhu.

Inovativni aspekti sistema uključuju prečišćivače vazduha koji koriste vodene filtere za čišćenje vazduha od PM2.5 i PM10 čestica, kao i drugih zagađivača.
Osim toga, instalirana vetroturbina između dve kule TC "Ušće" i generator u garaži, koji pretvara kinetičku energiju automobila u električnu, predstavljaju primer efikasne upotrebe obnovljivih izvora energije u urbanim sredinama.

Aleksandar Rodić, šef Odseka za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" i autor ovog projekta, naglasio je važnost sistemskih rešenja i korenitih promena u borbi protiv zagađenja vazduha.
S obzirom na to da su tradicionalni pristupi često dugotrajni i skupi, ovaj pametni sistem nudi brže i ekonomičnije ublažavanje problema, s potencijalom za značajno smanjenje zagađenja u roku od jedne do dve godine.


Podrška projekta od strane lokalnih i međunarodnih institucija ukazuje na širu posvećenost unapređenju životne sredine i kvaliteta vazduha. Kao jedno od 52 podržana inovativna rešenja u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji", ovaj sistem ističe značaj inovacija, individualne inicijative i domaće pameti u rešavanju ekoloških izazova.

Ovaj projekat ne samo da predstavlja napredak u tehnološkom smislu, već i simbolizuje kolektivnu volju i sposobnost društva da pronađe kreativna i efikasna rešenja za probleme koji nas sve pogađaju.
S obzirom na to da zagađenje vazduha predstavlja jedan od najvećih ekoloških izazova današnjice, inicijative poput "Pametnog sistema za čistiji vazduh" imaju ključnu ulogu u poboljšanju kvaliteta života u gradskim sredinama i zaštiti zdravlja građana.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR