Glas Javnosti

BAŠ PRED NOVU GODINU Poskupljuju 3 proizvoda koje svaki dan koristimo

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sok od pomorandže, kakao, kafa i šećer su porasle delimično zbog ekstremnih vremenskih prilika i zabrinutosti za snabdevanje u vezi sa El Ninjom.

Ogroman skup sirovina izloženih El Ninju 2023. verovatno će pogoditi džepove potrošača i u narednim mesecima, prema jednoj specijalizovanoj banci za hranu i agrobiznis.

– Cene šećera su verovatno već prenete, ali svakako za čokoladu treba očekivati veliko povećanje na maloprodajnom nivou – a El Ninjo je svakako nešto za posmatranje. 

Fenomen El Ninjo, koji se vratio ranije ove godine, je prirodni klimatski obrazac koji se dešava kada temperatura mora u istočnom Pacifiku poraste 0,5 stepeni Celzijusa iznad dugogodišnjeg proseka. To može da utre put do novih oluja i suša.


Efekti El Ninja imaju tendenciju vrhunca tokom decembra, ali je obično potrebno vreme da se uticaj proširi širom sveta. Ovaj zaostali efekat je razlog zašto prognostičari veruju da bi 2024. mogla biti prva godina u kojoj čovečanstvo pređe kritični prag zagrevanja, prenosi Telegraf.

Holandska banka uopšteno očekuje da će globalna inflacija cena hrane naglo pasti nakon godina rasta cena.

Takođe je upozoreno da bi El Ninjo mogao negativno da utiče na nekoliko useva početkom sledeće godine, dok se priznaje da postoji potencijal da neki usevi imaju koristi, citirajući one u Sjedinjenim Državama, južnom Brazilu i Argentini.

Rastuće cene

Fjučersi na sok od pomorandže su porasli za neverovatnih 80 odsto u 2023. godini, dostigavši rekord u istoriji krajem novembra nakon što su uragani i bolesti uništili useve citrusa na Floridi.

– Povremeno, ova tržišta prevazilaze naša najluđa očekivanja. Da li je neko predvideo sok od narandže od 4 dolara? Potencijal profita od ove trgovine je zapanjujući – rekao je trgovac Dave Reiter iz kompanije Reiter Capital Investments LLC.


Rajter je od tada upozorio da će eventualni pad cene soka od pomorandže „biti jedan za knjigu rekorda“.

Cena kakaa, vitalnog sastojka za čokoladu, skočila je ove godine za 64 odsto i dostigla maksimum u 46-godišnjim periodima, jer su zalihe u zapadnoj Africi bile teško pogođene jakim kišama i problemima kao što su gljivične bolesti.

Sorta kafe robusta 15. decembra dostigla je najviši nivo u poslednjih 15 godina, dok su cene šećera porasle za 13% u 2023. čak i nakon smanjenja rasta od 12-godišnjeg vrhunca u septembru.

Mera iz Rabobanke rekla je da postoji „veoma jasna“ veza između El Ninja i viših cena šećera jer vremenske prilike u velikim zemljama izvoznicama šećera, poput Tajlanda, Indije i Australije, čine sušnijim od uobičajenih.

Što se tiče kakaa, Mera je rekla da će uticaj El Ninja verovatno biti „mnogo slabiji“. On je dodao da mehanika tržišta kakaa znači da više cene čokolade neće odmah oslabiti potražnju ili čak podstaći proizvodnju.

– Industriju kakaa karakteriše mnogo terminske prodaje delom zbog načina na koji se trguje kakaom, rekao je Mera, misleći na dva najveća svetska proizvođača kakaa.

– Na primer, oni imaju tendenciju da prodaju usev godinu dana unapred. To znači da je čokolada koju kupite u supermarketu verovatno pre godinu dana kupljena po mnogo nižoj ceni – dodao je on.

– Iznenađen sam da je kakao toliko skočio i da to potrošači još ne osećaju. Biće – taj trošak će biti prenet na potrošače u nekom trenutku 2024. – rekla je Mera.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR