Glas Javnosti

Banke nastavile da pooštravaju uslove za kredite privredi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Rezultati januarske ankete pokazuju da su banke u poslednjem kvartalu 2023. nastavile s pooštravanjem standarda po kojima su odobravale kredite privredi, što je u skladu sa očekivanjima iznetim u prethodnoj anketi, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) u izveštaju o kreditnoj aktivnosti banaka u poslednjem kvartalu 2023.

Pooštravanje standarda se, kako se navodi, u većoj meri odnosilo na devizne i devizno indeksirane kredite, a bilo je zastupljeno kod velikih preduzeća.
Banke očekuju blago zaoštravanje kreditnih standarda privredi i tokom prvog kvartala 2024.

Istovremeno, banke su u četvrtom kvartalu 2023. zadržale gotovo nepromenjene kreditne standarde stanovništvu, što je takođe u skladu sa očekivanjima iz oktobra. S početka
2024. banke očekuju ublažavanje standarda po kojima će odobravati kredite stanovništvu.
- Privreda je, ukupno posmatrano, smanjila tražnju za kreditima tokom četvrtog kvartala 2023, i to prvenstveno usled pada tražnje za deviznim/ devizno indeksiranim kreditima. S druge strane, usled potrebe za finansiranjem obrtnih sredstava i restrukturiranjem postojećih obaveza, tražnja privrede za dinarskim kreditima je povećana - navodi se u izveštaju.
Banke očekuju da se u prvom kvartalu 2024. oporavi tražnja privrede za kreditima.
Ocena banaka je da je stanovništvo povećalo tražnju za kreditima krajem 2023, prvenstveno usled rasta tražnje za dinarskim kreditima, a nastavak sličnih tendencija očekuju i za u narednom periodu.


Glas javnosti/ D04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR