Glas Javnosti

Zašto NIŠKI ĐACI NE MOGU da dobiju BESPLATNE UDŽBENIKE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Budžet Niša to ne bi izdržao, kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Iako se hvali time da je ove godine u budžetu Niša mnogo više para, gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da bi za besplatne udžbenike za osnovce i srednjoškolce bilo potrebno 450 miliona dinara i da gradski budžet to ne može da izdrži. Najavljuje mogućnost da do kraja godine svim prvacima u Nišu bude isplaćeno po 5.000 dinara.

Na početku ove školske godine mnogo je negodovanja u onim opštinama i gradovima u kojima za đake nema besplatnih udžbenika, među kojima je i Niš. To je bila i tema jednog od protesta "Niš protiv nasilja".

Iz Kabineta gradonačelnice tvrde da Grad dobro stoji finansijski, dok ona na društvenim mrežama objavljuje statistiku koja “potvrđuje razvoj budžeta”. Ipak, Grad nema 450 miliona dinara za besplatne udžbenike, rekla je Sotirovski gostujući na televiziji Belami.


Da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce Gradu je potrebno 450 miliona. Na 450 miliona ako dodate novac koji izdvajamo za prevoz za srednjoškloce, to je nekih 100 miliona, dakle 600 miliona vi imate davanja za besplatan prevoz i za udžbenike - navodi gradonačelnica.

Dodaje da niški budžet u ovom trenutku to ne može da izdrži i da gradska vlast ne želi da preduzme tu “populističku meru”, a da iduće godine ne bude besplatnih knjiga.

Da vi to uradite da biste bili popularni, odnosno da uradite tu neku populističku meru, da budete najbolji gradonačelnik, a da iduće godine oduzmete to pravo roditeljima, mislim da ne bi bilo korektno - kaže Sotirovski.

Objašnjavajući činjenicu da roditelji u Nišu moraju da izdvajaju veliku količinu novca svake godine za udžbenike pošto besplatnih nema, podsetila je da je budžet Niša znatno manji neko budžeti Beograda i Novog Sada. Ipak, ponovo se hvali time da je ove godine mnogo više novca u niškom budžetu.

Red je da se pohvalimo da ove godine imamo mnogo više para u budžetu, zato smo subvencije i mogli da damo, zato i otvaramo gradilišta, zato i partnerski učestvujemo u mnogim projektima zajedno sa državom - ističe gradonačelnica Niša.

Kaže da će 20. septembra biti odrađen rebalans budžeta i da će verovatno do kraja godine prvacima biti isplaćeno po 5.000 dinara, što pre rebalansa, dodaje, nije moguće, pišu Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR