Glas Javnosti

ZA SADA BEZ INCIDENATA: Sve više medveda na Staroj planini, vodič kaže – ako vas pojure, trčite nizbrdo

Društvo
Autor: Glas javnosti

U poslednjih nekoliko godina sve su češći susreti planinara i ljubitelja prirode sa medvedim na Staroj planini.

Srećom, za sada nije bilo incidenata, ali planinari upozoravaju da svi ljubitelji prirode moraju da povedu računa prilikom boravka u netaknutoj prirodi Stare planine.

Licencirani planinarski vodič iz Pirota Robert Ilić kazao je za Tanjug da do pre nekoliko godina medveda na Staroj planini nije bilo, pa su jedinu opasnost po planinare i ljubitelje prirode predstavljali stršljeni i zmije otvornice.


„Poslednjih par godina, sve je više medveda pa i bliskih susreta sa ovim zverima. Najčešće se viđaju u poslednje vreme sa mladuncima, što predstavlja posebno opasnu situaciju, a poslednji ovakav susret desio se na vidikovcu Smilovica, iznad sela Pokrovenik. Reč je o izuzetno prometnom vidikovcu koga svakodnevno posećuje veliki broj turista, planinara, ljubiltelja prirode. Bilo je i situacija da medvedi unište košnice, toga je bilo i oko Zavojskog jezera i u Babušnici i drugim krajevima“, kaže Ilić.

Prema njegovim rečima, planinari moraju mnogo više računa da vode prilikom boravka na Staroj planini nego ranije.

„Mnogo više treba da se posmatra teren, da bi se izbegao nenadani susret sa medvedima, mora da se osluškuje, medvedi se snažno oglašavaju, čuju se kilometrima, a ako baš dođe do bliskog susreta i ako medved krene ka vama, jedini spas može da bude bežanje nizbrdo, jer su u tom slučaju medvedi jako tromi zbog fizionomije i ne mogu ni približno da budu brzi kao po ravnom terenu, ili pak uzbrdo“, kaže Ilić.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR