Glas Javnosti

Za godinu i po Srbija dobija digitalnu ultrasoničnu laboratoriju za merenje gasa

Društvo
Autor: Glas javnosti

Biće četvrta takva stanica u Evropi

Kompanija "Srbijagas" je potpisala ugovor sa kompanijom Fors o isporuci najnovije digitalne ultrasonične laboratorije za merenje kvaliteta gasa koja će biti četvrta takva laboratorija u Evropi, a njen završetak očekuje se za godinu i po, izjavio je danas za Tanjug generalni direktor JP "Srbijagas" Dušan Bajatović.

On je prilikom posete merno-regulacione stanice "Trupale" na gasnom interkonektoru između Srbije i Bugarske u Nišu, naveo da će ta laboratorija biti od nacionalnog i regionalnog značaja, a služiće za merenje kvaliteta gasa, protoka i kalibraciju.

Bajatović je za Tanjug rekao da su pripremili primopredajnu stanicu kako bi usaglasili merenja. 

"Potpisali smo primopredajnu stanicu kod Subotice, da usaglasimo merenje sa mađarskom stranom. Potpisali smo primopredajnu stanicu velikog kapaciteta za merenje ulaska i izlaska količina iz Banatskog dvora. I sad ćemo potpisati primopredajnu stanicu Loznica prema Bosni i Hercegovini, odnosno prema Republici Srpskoj. I to su nove digitalne stanice s ultrasoničnim meračima i meračima kvaliteta", kazao je Bajatović.


Gasni interkorektor između Srbije i Bugarske pušten je u rad početkom decembra prošle godine.

Obezbediće dodatnih 60 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, koje iznose oko tri milijarde kubnih metara gasa.

Gasni interkonektor povezuje postojeću mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u Sofiji u dužini od 109 kilometara, a putem njega nabavljaće se gas iz Azerbejdžana čime će se Srbija osloboditi zavisnosti od ruskog gasa.

Bajatović je gasnu stanicu "Trupale" posetio zajedno sa direktorkom Odeljenja za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji EU u Srbiji Andreom Hohhuber i još dvadesetak članova delegacije.

Generalni direktor JP "Srbijagas" upoznaće evropsku delegaciju sa strateškim planovima JP "Srbijagas" za snabdevanje regionalnog tržišta, kao i o mogućnostima podrške EU u realizaciji tog projekta.

Glas javnosti /U01S 


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR