Glas Javnosti

VRTIĆI POSKUPELI 60 ODSTO, roditelji potpisuju PETICIJU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nadležni objašnjavaju da poskupljenja nije bilo tri godine i da ima najava da će od sledeće godine boravak dece u vrtićima biti besplatan.

Umesto 3.950 roditelji čija deca idu u vrtiće u Vlasotincu ubuduće će plaćati boravak mesečno 6.507 dinara, što je uvećanje cene za više od 60 %. Dok roditelji negoduju i čak peticijom traže da se cena uvećava postepeno, nadležni objašnjavaju da je razlog ovog poskupljenja to što ga nije bilo 3 godine i da su morali da koriguju cenu, ali ih umiruju izjavom da "ima najave da će od januara 2025. boravak dece u vrtićima biti besplatan".

Dok je Surduličane dočekala lepa vest ovog januara, jer više neće plaćati boravak dece u obdaništima, 60 km dalje u Vlasotincu roditelji su neprijatno iznenađeni zbog naglog poskupljenje vrtića, jer će ubuduće mesečno morati da izdvoje oko 2.500 dinara više za jedno dete.

Zato su pokrenuli i peticiju kojom traže smanjenje cene, ali i objašnjenje, kao i da vrtići postepeno poskupe, a ne odjednom za više od 60 odsto.

Imajući u vidu da su zaista cene osnovnih životnih namirnica porasle, kao i struje, grejanja i sl. smatramo da Opština Vlasotince, kao i PU "Milka Dimanić" treba da imaju razumevanja za roditelje i da shvate da ovime krše prava roditelja na rad i prava dece na bezbrižno detinjstvo. Uslovljavajući roditelje da plaćaju preko noći povećanu cenu vrtića za 62.5%, stavljaju nas u mat poziciju gde, ako ne vodimo decu u vrtić, nećemo moći da radimo, a ukoliko odvajamo od plata novac, nećemo moći deci da pružimo neko od osnovnih sredstava za život - pišu roditelji.

Objašnjenje PU "Milka Dimanić" je da tri godine cena boravka dece u vrtićima nije menjana, te da je došlo vreme za to, pa tako tumače i ovo naglo poskupljenje - od 3.950 na 6.507 dinara mesečno.

Ipak, cena vrtića je već nekoliko godina ista u Nišu i Leskovcu, ali iz vlasotinačke ustanove ipak tvrde da je trebalo da se menja svake godine i da je to potvrdila i Državna revizija i naložila Opštini da otkloni tu nepravilnost, odnosno da usvoji njihove predloge nove ekonomske cene.

Nakon što smo dobili odluku Opštine dana 24.1.2024. god. o povećanju cene boravka deteta u vrtiću mi smo na Savetu roditelja 25.1.2024.god. upoznali roditelje sa Odlukom Opštine o povećanju cene boravka deteta u vrtiću, a zatim na Upravnom odboru naše Ustanove 26.1.2024. god upoznali članove Upravnog odbora. Nakon toga Odluka Opštine o povećanju cene boravka deteta u vrtiću je stavljena na oglasnim tablama za roditelje u svim objektima predškolske ustanove - navode iz PU.

Kao razlog da se cena poveća navode i to da nju čine zarade zaposlenih i drugi rashodi za njih, kao i troškovi poslovanja, a koriguju se na osnovu procečnog broja dece koja su dolazila u godini pre obrade nove ekonomske cene. Roditelji plaćaju 20 % od toga, 80 % lokalna samouprava, te su tako i došli do nove cene koja je iznenadila roditelje.

Na kraju zaključuju i da nisu dobili zvaničnu žalbu roditelja, osim što je član UO iz redova roditelja na sednici usmeno iznela njihovo mišljenje, ali ih umiruju na kraju izjavom da "ima najave da će od januara 2025. godine boravak dece u vrtićima biti besplatan", te ostaje da se tome i nadaju.

Glas javnosti/Južne vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Boranija u 02.02.2024 08:27:50 h
     0 
Više od pola roditelj puše i daju za cigare mesečno i do petnaest hiljada za nikotin za za mobilni 2000 x 2 i za kablosku min 200 pa im mnogo za vrtić 6000. More ...