Glas Javnosti

VRAĆA SE KULTURA U ŠKOLE : Nova pravila u beogradskoj gimnaziji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uz informaciju o početku nove školske godine na sajtu Trinaeste beogradske gimnazije prvi put je istaknuto obaveštenje koji odevni predmeti su zabranjeni tokom boravka u školi.

„Molimo vas da povedete računa o zabranama koje se odnose na oblačenje: zabranjene su kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke. U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti. Posle dve opomene biće umanjena ocena iz vladanja“, piše u obaveštenju, uz koje je istaknut i plakat sa jasnim obeležjem odevnih predmeta koji ne spadaju u pristojno odevanje.


Direktor Trinaeste beogradske gimnazije Bojan Vučković kaže da kodeks ponašanja oduvek postoji i podrazumeva da se u školu dolazi pristojno odeven, ali da se to vremenom menjalo.

On primećuje da je velika promena nastala posle korone jer su mnogi đaci posle skoro dve godine školovanja od kuće izgubili naviku pristojnog odevanja i u školu preneli kućni stil oblačenja.


„Meni lično su najviše smetale trenerke. Oko 50, 60 odsto učenika na nastavu je dolazilo u trenerkama, a tu je bilo svega i svačega. Izgledali su kao navijačka grupa, iako nije bilo navijačkih obeležja. Delovalo je kao da su u teretani ili sportskom centru“, priča Vučković, koji kaže da su mnogo manji problem goli stomaci i prekratke suknje, ali da su nastavnici i na takve stvari skretali pažnju učenicama.

Neke škole, poput Četrnaeste beogradske gimnazije, dozvoljavaju da učenici nose bermude sa nogavicama ispod kolena, ali su zato nepoželjne pocepane farmerke, protiv kojih u Trinaestoj nastavnici nemaju ništa protiv.

Direktorka Četrnaeste gimnazije Marija Miletić podseća da je ta škola među prvima, pre nekoliko godina, uvela pravila pristojnog odevanja.

Za Danas kaže da je bilo dosta pitanja i komentara i da se dešava da neki učenici prekrše pravila.

Dečaci najčešće tako što dolaze u šortsevima i bermudama sa kratkim nogavicama, a devojčice sa majicama na bretele i topovima. Mini suknje su mnogo manji problem.

Glas javnosti/D05S


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR