Glas Javnosti

Vojska Srbije prvi put obeležila krsnu slavu Sveti despot Stefan Visoki

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su, u crkvi Svetog Marka u Beogradu, liturgiji koju je služio patrijarh Porfirije, povodom krsne slave Sveti despot Stefan Visoki, koju Vojska Srbije obeležava prvi put.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, kum slave je ministar Vučević, dok je domaćin general Mojsilović.

„Patrijarh Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje episkopa lipljanskog i vojnog Dositeja i svih dosadašnjih episkopa vojnih, uz prisustvo vojnog sveštenstva. U besedi nakon liturgije, patrijarh srpski ukazao je na značaj obeležavanja krsne slave i podsetio na život i delo despota Stefana, koji u sebi sažima mnoštvo osobina koje treba da budu i jesu uzor za svakoga“, ističe se.


Uz čestitke svim pripadnicima Vojske Srbije povodom krsne slave, patrijarh Porfirije predao je generalu Mojsiloviću ikonu Svetog despota Stefana Visokog, koju je darovao Vojsci Srbije.

Odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve u maju ove godine, Vojsci Srbije dodeljena je zvanična slava – Despot Stefan Lazarević. Sinod Srpske pravoslavne crkve je na osnovu te odluke opredelio da će status vojnog hrama biti dodeljen crkvi Svetog Marka u Beogradu, s obzirom na to da u toj crkvi postoji oltar posvećen despotu Stefanu Lazareviću.

Ministarstvo odbrane

Liturgiji su prisustvovali ministri, predstavnici državnih institucija, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i vernici.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR