Glas Javnosti

Uspšeno transplantirana pluća u Budimpešti muškarcu iz Srbije: RFZO pokrio sve troškove

Društvo
Autor: Glas javnosti

Operacija je trajala 10 sati

U izuzetno složenoj medicinskoj proceduri koja je trajala deset sati, 41-godišnjem muškarcu iz Srbije uspešno su transplantirana pluća u Nacionalnom institutu za onkologiju u Budimpešti. Ovaj životno važan zahvat finansiran je sredstvima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), a pacijent se trenutno oporavlja u mađarskoj bolnici.

Za pacijenta, čiji identitet nije objavljen, transplantacija je predstavljala jedinu šansu za preživljavanje. Zahvaljujući naporima i podršci Srpske pravoslavne crkve, Ambasade Srbije u Mađarskoj, Uprave za retke bolesti, kao i izuzetnim odnosima između Srbije i Mađarske, omogućeno je da se ovaj zahvat obavi u inostranstvu, uprkos izazovima sa kojima se Srbija suočava u pogledu razmene organa na međunarodnom nivou.

Odbijanja drugih evropskih centara da prime pacijenta zbog nedostatka međunarodne razmene organa sa Srbijom nisu obeshrabrila nadležne institucije da pronađu rešenje. Upravo suprotno, angažovanje na najvišem nivou omogućilo je da se ovaj pacijent leči u Budimpešti.


Kako bi se osigurao kvalitetan oporavak nakon transplantacije, jedan pulmolog iz Srbije prošao je posebnu edukaciju i pripremu za praćenje pacijenta po njegovom otpustu iz bolnice. Ovaj korak dodatno naglašava posvećenost Srbije brizi o svojim građanima, bez obzira na granice.
RFZO je pokrio sve troškove lečenja i sanitetskog prevoza, potvrđujući svoju ulogu i odgovornost u pružanju neophodne zdravstvene zaštite građanima Srbije, čak i kada je za to potrebno preći državne granice.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR