Glas Javnosti

UDAVIĆEMO SE U OTPADU: Do 2050. godine imaćemo 3,8 milijardi tona, trošak 640,3 mlrd USD

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od 2,3 milijarde tona komunalnog otpada koje je svet proizveo prošle godine, stići ćemo do 3,8 milijardi tona 2050. godine, ukazuje Globalni pregled upravljanja otpadom.

Zajednička publikacija Skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEA) i Međunarodne asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom (ISWA) upozorava da su direktni globalni troškovi upravljanja otpadom procenjeni na 252 mlrd USD u 2020. godini.

Kada se uzmu u obzir skriveni troškovi zagađenja, lošeg zdravlja i klimatskih promena izazvanih lošim praksama odlaganja otpada, trošak se povećava na 361 mlrd USD. Bez hitnih akcija u upravljanju otpadom, do 2050. ova globalna godišnja cena gotovo bi se udvostručila na iznenađujućih 640,3 mlrd USD, upozoravaju autori. Ova cifra se dodatno povećava kada se uzmu u obzir indirektni troškovi povezani sa zagađenjem, zdravstvenim posledicama i klimatskim promenama.


Pomeranje ka cirkularnoj ekonomiji, naglašavajući izbegavanje otpada i održive poslovne prakse, ističe se kao potencijalni put ne samo za smanjenje troškova, već i za postizanje neto dobiti od 108,5 mlrd USD godišnje.

Autori zato ukazuju na hitnu potrebu za koordinisanim globalnim naporima u reformi praksi upravljanja otpadom i pozivaju zainteresovane strane na svim nivoima, od multinacionalnih razvojnih banaka i nacionalnih vlada do lokalnih opština, preduzeća i građana, da usvoje sveobuhvatne strategije smanjenja i upravljanja otpadom.

Navodi se da su ove strategije osmišljene da transformišu otpad u resurs, usklađujući se sa principom hijerarhije otpada i usmeravajući društvo ka održivijoj budućnosti.


Glas javnosti/ D05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR