Glas Javnosti

U maju stiže 18 novih švajcarskih vozova, naredne godine još 5 iz Kine, u planu i 8 lokomotiva - Ukupna investicija 200 mil EUR

Društvo
Autor: Glas javnosti

Preduzeče Srbijavoz u floti imam 21 švajcarski najmoderniji tzv. flirt voz, koje koristi od 2015, a u saobraćaj u maju puštaju novu seriju od 18 vozova i do kraja godine će biti svi isporučeni i pušteni u saobraćaj, najavio je u intervjuu za Bloomberg Adriju Ivan Bulajić, v. d. generalnog direktora Srbijavoza.

- To su klasični vozovi za brzine do 160 kilometara na sat, ali su vozovi četvrte generacije i moderniji su od postojećih, koštaju 112 mil EUR i finansiraju se putem EBRD kredita. To je značajno povećanje naše flote - rekao je Bulajić.
On je najavio da će tokom naredne godine Srbiji biti isporučeno i pet kineskih brzih vozova.
- Prošle sedmice sam u Kini prisustvovao prezentaciji prvog brzog voza koji je kompletno završen i koji će biti isporučen Srbiji. Ugovorom koji je potpisan prošle godine kod Kineza smo obezbedili pet brzih vozova, tako da će biti isporučeni i pušteni u saobraćaj tokom naredne godine - rekao je.
Dodao je da ima i drugih investicionih projekata koji se tiču nabavke osam lokomotiva.
- Ukupna investicija je oko 200 mil EUR. To je ozbiljan iznos za 18 švajcarskih i pet kineskih vozova, plus osam lokomotiva - kaže.
Ističe i da kineski vozovi ispunjavaju evropske standarde.
- Kina je u samom svetskom vrhu, što se tiče tehnologije ne samo proizvodnje vozova nego i izgradnje pruga. Vozio sam se njihovim vozom, koji razvija brzinu 350 kilometara na sat, u luksuzu i kvalitetu koji nisam video u zapadnoj Evropi. Što se tiče kvaliteta, nemam nikakvu dilemu da su ti vozovi izuzetno kvalitetni. Kada je reč o kompatibilnosti sa prugom, postoji razlika između naše i mađarske mreže u kontaktnoj mreži, odnosno u izvoru napajanja strujom. Njihova kontaktna mreža zahteva da pantograf, uređaj koji skuplja struju sa mreže, bude različite širine nego što je ovde slučaj kod nas. Upravo zato kada smo pisali specifikaciju za kineske vozove (uobičajeno je da voz ima dva pantografa i da budu iste širine), tražili smo voz sa četiri pantografa gde će dva biti za mađarsku širinu, a dva za našu širinu, tako da će ti vozovi koje naručujemo bez problema moći da saobraćaju i na drugoj mreži - rekao je Bulajić.
Navodi da su vozovi, koji su predviđeni za liniju Beograd-Budimpešta potpuno usklađeni sa infrastrukturom, kako Mađarske, tako i Srbije.
Objašnjava i da su kineski vozovi značajno jefitniji.
- Tri švajcarska voza, dabldekera (brzi voz Soko) platili smo oko 57 mil EUR, a za nešto manje od tog iznosa sada kupujemo pet kineskih vozova. Razlika u ceni je oko 40%. Jeste da je veći kapacitet dabldekera, ali ako se gleda i po sedištu, ti vozovi su svakako 20 do 30% jeftiniji od vozova Soko - kaže.

Glas javnosti /E05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR