Glas Javnosti

TEMPERATURE ĆE IĆI I PREKO 20 STEPENI, A ONDA SLEDI VELIKI OBRT: Detaljna vremenska prognoza za početak februara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Naglašavaju i da se nakon prve dekade meseca očekuje promena vremena

U Srbiji će danas biti natprosečno toplo vreme i uglavnom sunčano sa najvišim temperaturama od 15 do 21 stepen, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

- Tokom jutra na severu i istoku zemlje umereno oblačno. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije i jak zapadni. Najniža temperatura od minus jedan do devet, a najviša od 15 do 21. U Beogradu nakon umereno oblačnog jutra, tokom dana pretežno sunčano i natprosečno toplo. Vetar slab i umeren, zapadni. Najniža temperatura od šest do devet, najviša oko 18 stepeni. U Srbiji i narednih dana biće toplo vreme s dnevnom temperaturom iznad proseka za ovaj period godine - navode iz RHMZ i dodaju da se porast dnevnih temperatura očekuje do 10. februara.

Prognoza za Beograd pet dana

Ponedeljak -9/18, malo i umereno oblačno

Utorak 7/18, pretežno sunčano

Sreda 7/19, pretežno sunčano

Četvrtak 8/19, pretežno sunčano

Petak 9/21, pretežno sunčano

- Minimalne vrednosti od -3 do sedam stepeni, a maksimalne u većini mesta od sedam do 15, a lokalno i preko 20 stepeni Celzijusovih. Priliv toplog vazduha iz regiona Sredozemlja i sa Pirinejskog poluostrva će biti intenzivan, što će usloviti znatno više temperature u odnosu na prosek u prvoj dekadi meseca.

Naglašavaju i da se nakon prve dekade meseca očekuje promena vremena.

Najhladniji i najtopliji februar

Prema podacima RHMZ najhladniji dan bio je 11. februara 1929. godine kada je u Beogradu izmereno -25,5 stepeni. Najtoplije je bilo 3. februara 1899. kada je izmereno 24,5 stepeni. Što se tiče visine snežnog pokrivača rekord je zabeležn 3. febrara 1962. godine kada je u prestonici izmereno čak 80 cm snega.

- Jačanje ciklonske cirkulacije i priliv hladnijeg vazduha usloviće česta zahlađenja sa padavinama (i kišom i snegom), pa ponovo treba očekivati povremena stvaranja snežnog pokrivača i u nižim predelima, naročito u drugoj polovini meseca. Česta naoblačenja usloviće mesečni suficit padavina - prognozira se između 40 i 70 mm u nižim predelima i oko 80 mm na planinama. U nizijama treba očekivati i do tri ledena dana sa najvećom verovatnoćom pojave između 15 i 20. februara.

Glas javnosti / E02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR