Glas Javnosti

SVEŠTENSTVO SPC UŠLO U POSED provaljenog i oskrnavljenog hrama kod Podujeva: Služena sveta liturgija

Društvo
Autor: Glas javnosti

Eparhija raško-prizrenska izražava zabrinutost zbog toga što je Kosovska policija u Podujevu odbila da primi krivičnu prijavu Eparhije zbog provale i skrnavljenja crkve i sprovede istragu.

Sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija u selu Rakitnica kod Podujeva služena je sveta liturgija u hramu Svetog Arhangela Mihaila, saopšteno je iz eparhije.

Liturgiju je služio iguman manastira Visoki Dečani Arhimandrit Sava uz sasluženje nadležnog paroha protojereja Staniše Arsića. U vharistijskom  sabranju učestvovali su, kako se naovid u saopštenju, predstavnici Eparhije raško-prizrenske SPC.

„Budući da je u ovaj hram 28. novembra ove godine provalila grupa lica koju je predvodio samozvani “sveštenik” Nikola Džufka iz Albanije, koji ni tamo nije priznat kao svešteno lice i koji je poznat po širenju etničke i verske netrpeljivosti, predstavnici Eparhije raško-prizrenske danas su najpre odslužili malo osvećenje oskrnavljenog hrama i odslužili Svetu liturgiju.

Foto: Eparhija raško-prizrenska

U vreme liturgije izvan crkve su bili prisutni predstavnici monitoring tima Euleksa, patrola karabinjera koji rade pri Euleksu, kao i predstavnici Kosovske policije. Događaj je protekao mirno i nakon završetka liturgije brava na ulasku hram je zamenjena.

U besedi u toku Liturgije otac Sava je naglasio da je osvećenjem hrama i svetom liturgijom hram Svetoga Arhangela Mihaila vraćen u svoj redovni crkveni poredak kao bogomolja Srpske pravoslavne crkve – Eparhije raško-prizrenske.

Otac Sava je izrazio nadu da će i ovaj hram kao i svi drugi objekti Srpske Pravoslavne Crkve na ovim prostorima biti poštovani i zaštićeni od daljeg skrnavljenja, jer je uloga naše Crkve da širi poštovanje među svim građanima na ovom prostoru, ali i da se brine o svojoj baštini.

Nakon liturgije otac Sava i predstavnici Eparhije su se zadržali u kraćem razgovoru sa predstavnicima Euleksa i Kosovske policije.

Eparhija raško-prizrenska izražava zabrinutost zbog toga što je Kosovska policija u Podujevu odbila da primi krivičnu prijavu Eparhije zbog provale i skrnavljenja crkve i sprovede istragu protiv lažnih sveštenih lica Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, kao i lica koja su učestvovala u ovom nezakonitom delu, među kojima su prema navodima portala kosovapost.net bili i zaposleni u opštinskoj administraciji u Podujevu. Krivična prijava Eparhije u policiji je odbijena u dva navrata: 1. decembra i juče 5. decembra kada je Eparhija ponovo pokušala preko svoga advokata da podnese krivičnu prijavu policiji u prisustvu Euleks monitoring tima.

Kosovska policija je odbila da primi krivičnu prijavu, iako je to dužna po zakonima Kosova, što je ozbiljan prekršaj zakona, o čemu su obavešteni svi međunarodni predstavnici na KiM“, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR