Glas Javnosti

SUTRA SE OBELEŽAVAJU ZADUŠNICE: Evo šta se valja nositi na groblje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Otac Predrag Popović, pravoslavni sveštenik ispričao je pravila za Zadušnice.

Uoči Zadušnica, mnogi vernici se pitaju da li je prikladno da na groblje povedu i decu. Otac Predrag Popović, pravoslavni sveštenik, na svom Instagram profilu dao je odgovor na ovo pitanje. Zadušnice predstavljaju dan posvećen obilasku grobova i davanju pomena upokojenima. Prema rečima oca Predraga, važno je skuvati žito i poneti ga sa vinom na groblje, a ukoliko je moguće, pozvati sveštenika da očita kratak pomen. U slučaju da sveštenika nema, preporučuje se čitanje molitve za upokojene, uz spominjanje njihovih imena.

Briga o upokojenima

Sveštenik Predrag ističe da je važno okaditi grob i celivati krst pre paljenja sveća, uz spominjanje imena upokojenih. On takođe naglašava da bi deca trebalo da budu uključena u ovaj obred kako bi naučila kako se brine o upokojenima. Važno je naglasiti da ne treba zabranjivati deci da hodaju po ploči groba ili mestu počinka. Sveštenik se prisetio kako je uvek imao osećaj da mu deca sede u krilu i igraju se na grobu njegovog oca, ističući važnost održavanja veze sa preminulima kroz sećanja i poštovanje prema njima, prenosi "Srbija danas".


Poštovanje prema upokojenima

U svojoj objavi, sveštenik Popović naglašava da bi trebalo da se prema upokojenima odnosimo kao prema odsutnima, onima koji su živi, ali trenutno nisu tu. Kaže da mu je teško kada vidi grobove zarasle u travi i nakrivljene spomenike obrasle u mahovinu, i pita se da li ima nekoga da ih obiđe. 



Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR