Glas Javnosti

Srpska vlast zabranjuje da se prevoze putnici sa kosovskim pasošima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zvanični Beograd nastavlja da diskriminiše Srbe sa Kosova. Osim što im je uskraćena mogućnost da izvade standardne srpske pasoše za koje važi vizna liberalizacija, ova vlast im onemogućava da preko Srbije u Evropsku uniju dođu sa kosovskim pasošima. Sa ovim pasošima je od januara meseca moguće ući u Šengen zonu bez vađenja vize.

Turističkim agencijama Srbije usmenim putem zabranjeno je da putnike srpske nacionalnosti koji imaju kosovske pasoše, prevoze u zemlje Evropske unije. 

Srbi sa Kosova i Metohije su od 2009. godine kada je Srbija dobila viznu liberalizaciju ostali uskraćeni za isto.


Njima se od te iste godine izdaju posebni pasoši Koordinacione uprave koji nisu bezvizni.

Usled datih okolnosti, kao i nastavka života na Kosovu, Srbi sa Kosova i Metohije prinuđeni su da koriste kosovska dokumenta. Pogotovu sada kada je Kosovu dodeljena vizna liberalizacija, odnosno nakon što su nosioci pasoša Koordinacione uprave ostali jedini Evropljani kojima je uskraćeno pravo na bezvizno putovanje u zemlje Šengena.

U kojoj meri su Srbi obespravljeni i u kojoj meri je njihov život težak, pokazuje i ono što se dogodilo jednoj majci Dragani Vukašinović.

Planirala je dolazak u Nemačku gde joj živi ćerka i kod svojih unuka, i to po prvi put nakon pet godina.

Majka, koja je državljanka Srbije sa prebivalištem na KiM, ne može da putuje pasošem Republike Srbije – odnosno Koordinacione uprave za KiM, a da prethodno ne dobije vizu. Zato je bilo logično da kod mene doputuje preko agencije iz obližnjeg Novog Pazara i to na bezvizni kosovski pasoš.


Međutim, kada je juče trebalo da rezerviše kartu, rečeno joj je da oni imaju zabranu da to učine.

Direktno je potvrđeno da imaju usmenu naredbu da ne smeju da prevoze ni Albance, niti Srbe koji putuju sa kosovskim pasošem.

Ne samo da je to diskriminacija prema licima albanske nacionalnosti, već i prema Srbima, što je mene posebno šokiralo, tim pre što mi nemamo pravo na srpski pasoš a da on nema oznaku da ga izdaje Koordinaciona uprava za KiM; i još pride, vladajući režim u Srbiji očigledno nam zabranjuje da budemo i korisnici usluga agencija sa teritorije Republike Srbije ukoliko imamo kosovski pasoš.

Naročito je apsurdno to da u ovom slučaju vladajući režim ne nanosi Albancima štetu, već isključivo nama Srbima.


Glas javnosti/N02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR