Glas Javnosti

Srbija priznaje neplaćeni kućni rad: Novi korak ka rodnoj ravnopravnosti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bitna odredba je i mogućnost sticanja prava na zdravstveno osiguranje za one koji obavljaju neplaćeni rad a nisu osigurani po drugom osnovu.

U Srbiji je nedavno donet pravilnik koji priznaje neplaćeni kućni rad, čime se priznaju aktivnosti kao što su kućni poslovi, briga o deci i starima, rad na polju i slično.
Ovaj pravilnik, koji stupa na snagu 16. marta, omogućava da se ovaj rad vrednuje i računa u bruto domaćem proizvodu.
Bitna odredba je i mogućnost sticanja prava na zdravstveno osiguranje za one koji obavljaju neplaćeni rad a nisu osigurani po drugom osnovu.

Statistički podaci pokazuju da žene u Srbiji provode značajno više vremena u neplaćenom radu nego muškarci, a procene su da bi, prema minimalnoj ceni rada, žena u Srbiji za obavljanje kućnih poslova trebalo da zarađuje oko 600 evra mesečno.
Pored toga, istraživanje koje je sproveo Republički zavod za statistiku ukazuje na veliku razliku u neplaćenom radu između muškaraca i žena, posebno u ruralnim područjima.


Pravilnik je korak ka većem priznavanju vrednosti neplaćenog rada i rodne ravnopravnosti, s obzirom da su žene obično te koje pretežno obavljaju te poslove.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti ističe važnost ovog pravilnika za zdravstveno osiguranje i potencijalno penziono osiguranje u budućnosti.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR