Glas Javnosti

SRBIJA PLATILA HITLEROVU DIREKTIVU 42.500 DOLARA: Dokument o napadu na Kraljevinu Jugoslaviju 1941. godine (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić rekao je danas da je Direktivu broj 25, kojom je nemački kancelar Adolf Hitler naredio napad na Kraljevinu Jugoslaviju 1941. godine, Srbija kupila za 42.500 dolara, ne uključujući porez, dodajući da se radi o jednom od 13 originala.

Ristić je na konferenciji za medije ocenio da je dokument kupljen za izuzetno povoljnu svotu novca, iako je za licitaciju tog dokumenta država omogućila nelimitiran iznos.

Prema Ristićevim rečima, Direktiva broj 25 kupljena je za osam puta manje novca nego što je plaćena slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, koja je koštala oko 350.000 evra.

Ristić je naveo da se dokument još ne nalazi na teritoriji Srbije, jer se sprovodi uobičajena procedura nakon aukcije.

Čim bude na teritoriji Srbije, Direktiva broj 25 će biti privremeno izložena, najavio je Ristić.

On je izjavio da je pored Srbije bilo još 13 zainteresovanih za kupovinu dokumenta i da su svi bili anonimni.


(Foto: Jutjub)

„Ne znamo gde se dokument nalazio do sada“, rekao je Ristić i dodajući da je trenutno na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država i da je, po logici stvari, bio u vlasništvu kolekcionara.

Istoričar Bojan Arbutina ocenio je da je Direktiva broj 25 jedan od najznačajnijih dokumenata o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu.

„Tragamo i za svim dokumentima o stradanju našeg naroda tokom čitavog 20. veka. Posedovanje originala je posedovanje dokaza o zločinu i otvaranje mogućnosti da stupite u kontakt sa istorijom“, izjavio je Arbutina, navodeći da dokument sadrži pet tačaka ispisanih na četiri stranice.

Prve tri tačke se odnose na napad na Kraljevinu Jugoslaviju, a drugi deo na sprovođenje napada na Grčku.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR