Glas Javnosti

SRBIJA dobija PRVI APARAT za LEČENJE UNIPOLARNE DEPRESIJE: Novac dobijen od Vlade Japana

Društvo
Autor: Glas javnosti

Očekuje se da će za najkasnije šest meseci aparat stići u beogradski Institut za mentalno zdravlje.

Japan je donirao Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu Transkranijalne magnetne stimulatore (TMS), a ovi aparati prvi put će se primenjivati u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji.

O tome kako će ovaj aparat pomoći pri lečenju pacijenata u Srbiji u "Uranku" na K1 televiziji govorila je prof. dr. Nađa Marić Bojović, specijalista psihijatrije i šef naučno - istraživačkog odbora Instituta za mentalno zdravlje.

- Od Vlade Japana smo dobili novac i nadam se da ćemo za četiri, pet, šest meseci, uspeti da dođemo do aparata.  Postoji određena administrativna procedura, ali to ćemo rešiti. Imali smo potrebu da za korisnike naših usluga, ne samo iz Beograda, nego iz cele Srbije. Nijedna državna ustanova u Srbiji nije imala ovu uslugu. Terapija služi za lečenje verovatno najnezgodnijeg poremećaja, to je unipolarna depresija. Zašto kažemo da je najnezgodniji? Zato što se dešava prilično često, traje dosta dugo i ono što znamo, nosi najveći teret bolesti od svih psihijatrijskih bolesti.  Teret bolesti znači ugrožavanje kvaliteta života i na neki način i skraćivanje života. Kad napravite zbir dana provedenih nekvalitetno zbog bolesti i skraćivanja života zbog bolesti, dobije se ta jedna mera koju nosi bolest. Unipolarna depresija je najteža bolest - rekla je Marić Bojović.

Prema njenim rečima gotovo svako od nas zna, video je ili je saosećao sa nekim ko ima depresiju u njegovoj okolini.

- Dosta je velika učestalost ove bolesti. Blažih oblika depresija ima od 7 do 10 odsto, a težih oblika 2 do 3odsto. Da razdvojimo prvo, bipolarna depresija je deo bipolarnog poremećaja, odnosno manično depresivnih poremećaja, to su sklonosti jedne individue da ne samo da ide u depresivno raspoloženje, nego i manična, euforična raspoloženja. Unipolarna depresija je bolest gde osoba ide iz relativno dobrog stanja, energije, koncentracije, volje, dve ili više nedelje, u kontinuitetu, prati nevoljnost, potištenost, neka vrsta povlačenja iz sveta, značajni pad koncentracije i pamćenja, poremećaji spavanja, ujutru doživljaji da ne biste ustali iz kreveta, pojavljuju se misli o besmislenosti života, ideje "bolje da me nema".  Pred prvu epizodu unipolarne depresije obično se desi neki snažni okidač, stresor, ali ne uvek - rekla je specijalistkinja psihijatrije Nađa Marić Bojović.

Marić Bojović objasnila je da psihoterapija ne može da pomogne baš svima.

- U većini slučajeva se psihoterapija radi privatno i vrlo je skupa, traži dosta vremena i posvećenosti. I nije uvek prijatna. Postoji faza “medenog meseca” na početku psihoterapije, a iza toga dođe suočavanje. Jave se neki otpori i to boli. Druga varijanta su lekovi, koji su priuštivi. Oni su dobri, ali efikasnost je od 30 do 50 odsto. Druga polovina pacijenata čeka to nešto treće.  To treće je TMS, a četvrti i peti korak je augmentacija- pojačavanje dodatnim, drugim lekovima. Neki delovi mozga rade hiperaktivno, zato se vrte te crne misli.  Određene zone koje treba da vrše cenzuru ne funkcionišu. I mi treba da popravimo komunikaciju između tih zona. Te dodirne tačke koje su mostovi između tih zona postižemo stimulacijom tih zona - objasnila je ona.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR