Glas Javnosti

Sindikat „Sloga“: Grujičić još jednom da razmisli o izmeni Zakona o zdravstvenom osiguranju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozvali su danas ministarku zdravlja Danicu Grujičić, kao i nadležne, da još jednom razmotre predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, posebno deo koji se odnosi na dužinu bolovanja.

U saopštenju navode da su „posebno nezadovoljni“ time što bi ubuduće lekar opšte medicine, bez provere komisije, mogao da otvori bolovanje pacijentu najduže dve nedelje.

Oni su ocenili da se takva izmena čini kao pokušaj obeshrabrivanja bolesnih da se leče i idu na bolovanje, umesto da im se pruži podrška i omogući adekvatna nega.

„U vreme kada je hitno potrebno ulaganje u zdravstveni sistem i kada se traži strategija za dugoročno rešavanje ovih problema, umesto toga se donose zakoni koji su u korist poslodavaca, a na štetu pacijenata i zaposlenih u zdravstvu“, stoji u saopštenju.


Ocenili su i da se takvom odlukom smanjuju prava pacijenata i lekara, kao i da se „igra“ sa zdravljem celokupne nacije.

„Srbija zaslužuje zdravstveni sistem koji će pružati sigurnu i kvalitetnu negu svim građanima, posebno onima u radnom odnosu, a ne brzoplete odluke koje će pogoršati krizu u kojoj se nalazimo“, ukazali su oni.


Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR