Glas Javnosti

Samo pet odsto dece u Srbiji vakcinisano protiv HPV infekcije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas se obeležava Svetski dan eliminacije raka grlića materice

Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, od te bolesti godišnje gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi život, izjavila je Gorica Đokić, predsednica Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori".

Ona je povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice, koji se danas obeležava, objasnila da je glavni uzročnik raka grlića materice Humani Papiloma Virus (HPV) i ukazala da protiv tog oboljenja postoji dvojaki način prevencije - imunizacija i redovni ginekološki pregledi.

- Srbija je od juna 2022. godine obezbedila vakcinu protiv Humanog papiloma virusa/HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije školske dece. U tom periodu, vakcinisano je više od 30.000 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina -  rekla je Đokić.


Ukazala je da je u Srbiji vakcinisamo samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv Humanog papiloma virusa, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice. 

Povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori" dodeliće plakete institucijama koje su najviše doprinele u podizanju svesti opšte i stručne javnosti.

Đokić je navela da će plakete, pored ministarke zdravlja Danice Grujičić, ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović, direktorke RFZO Sanje Radojević Škodrić i direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije Verice Jovanović, biti dodeljene i najuspešnijim domovima zdravlja i regionalnim Zavodima za javno zdravlje koji su imali najveći obuhvat imunizacije protiv HPV u Srbiji, kao što su domovi zdravlja u Kraljevu, Čačku, Novom Sadu, Nišu, Zavod za javno zdravlje Šabac i drugi.

Glas javnosti /D02S 





BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR