Glas Javnosti

Sabor SPC uputio apel za zaštitu svetinja, naroda i imovine pravoslavnih Srba na KiM

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sa zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koje je završeno danas, upućen je apel međunarodnim instancama da zaštite svetinje, narod i imovinu pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji.

"Srpska Pravoslavna Crkva se oduvek zalagala za to da se svi problemi na Kosovu i Metohiji rešavaju mirno i dijalogom, kao i da uvek budu u funkciji mirnog suživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom prostoru žive. Na zasedanjima Svetog Arhijerejskog Sabora svih prethodnih godina naša Crkva je jasno i nedvosmisleno ukazivala i na ovogodišnjem zasedanju ukazuje na to da bi prihvatanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, posredno ili neposredno, de facto ili de iure, bilo u direktnoj suprotnosti  sa međunarodnim pravom, utemeljenim na Povelji Ujedinjenih nacija i drugim opštevažećim aktima i principima. Tako nešto nema podršku ni Saveta bezbednosti UN ni većine zemalja sveta, uključujući i pet zemalja Evropske unije. To bi neizbežno izazvalo pojačano iseljavanje srpskog naroda i onemogućilo ne samo miran suživot svih, bez obzira na etničko poreklo i veru, nego i sâm opstanak našeg naroda na njegovim vekovnim ognjištima. Rešenja zato treba tražiti isključivo u poštovanju principa koji jednako vrede za sve u svetu." Navodi se u saopštenju.

„Sveti arhijerejski sabor SPC naglašava da je Kosovo i Metohija zavetna srpska zemlja i neotuđivi sastavni deo Srbije i da samoproglašena nezavisnost te pokrajne nema uporište ni u pravu, ni u moralu, ni u istoriji (a o pravdi Božjoj i ljudskoj da i ne govorimo). Da nije tako, ne bi iz poznatih centara moći bio vršen pritisak bez presedana na Srbiju da prizna ilegalnu nasilnu secesiju tog integralnog dela svoje teritorije i da ga se tako sama zauvek dobrovoljno odrekne. Stoga Sabor upućuje apel nadležnim međunarodnim instancama za zaštitu svetinja, naroda i imovine pravoslavnih Srba na njihovim vekovnim ognjištima, kao i poziv kosovskim Albancima za saživot u miru i međusobno poštovanje, sledujući pritom jevanđelskom pozvanju Crkve da traži mir i da ga svedoči svima, bez obzira na veru i naciju", ističu u SPC.

Kako se navodi, Sabor je učinio dve posete tokom svog zasedanja, predsedniku  Srbije Aleksandru Vučiću i princu Aleksandru Karađorđeviću, na njihov poziv i saborski oci su vrlo pažljivo saslušali njihova izlaganja o nekoliko pitanja važnih za srpski narod a posebno o tekućim i predstojećim pritiscima koji se tiču dijaloga o Kosovu i Metohiji.


"U razgovoru sa predsednikom naglašeno je da je jedinstvo naroda, pogotovu u vremenima velikih iskušenja, stub očuvanja države i nacionalnih interesa i da Crkva ima izuzetnu ulogu u očuvanju tog jedinstva", stoji u saopštenju.

Sabor je tokom zasedanja pažnju poklonio, kako je navedeno, i pitanju poljuljanih međureligijskih odnosa unutar bosanskohercegovačkog društva, sve učestalijim izjavama verske i nacionalne mržnje, iznošenim kako od verskih predstavnika, tako i od pojedinaca predstavnika javnog i političkog života, a u tom kontekstu i o radu Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Tema je bila i konačno rešavanje kanonskog statusa arhijereja Ohridske arhiepiskopije u svetlu prošlogodišnje odluke Sabora o vraćanju u kanonski status i uspostavljanju liturgijskog jedinstva – i posledičnoj odluci o dodeli Tomosa o autokefaliji – Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

Razmatrane su i duhovne i geopolitičke posledice ratnog sukoba u Ukrajini i ugroženost Ukrajinske pravoslavne crkve, a takođe je poslat apel međunarodnim institucijama da spreče oduzimanje njene imovine i progon monaha i sveštenstva. 

Naglašeno je da je ovogodišnje zasedanje Sabora SPC proteklo je u atmosferi opšte tuge i zatečenosti društva ubistvima dece i mladih ljudi u Beogradu i Mladenovcu i tim povodom su upućeni izrazi saučešća roditeljima postradale dece i njihovim srodnicima i prijateljima.


Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR